Namirnice s visokim glikemijskim indeksom (GI) utječu na dobar san, pokazalo je istraživanje japanskih znanstvenika. No, za razliku od riže, tjestenina ima suprotan učinak i može dovesti do loše prospavane noći.
Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr
Isti znanstvenici također su otkrili da kruh i slične namirnice poput pizze ili palačinki nemaju nimalo utjecaja na kvalitetu sna. Hrana s visokim GI može utjecati na kvalitetu sna zbog učinka triptofana, aminokiseline poznate po svojim umirujućim efektima i povezana je s poticanjem hormona melatonina zaduženog za kvalitetu sna. (U mozgu se triptofan prevodi u serotonin, a zatim melatonin koji izaziva san) .
To podupire prethodna istraživanja koja su pokazala da visokougljikohidratni obrok - s visokim GI – povećava količinu triptofana koji se prenosi u mozak u usporedbi s drugim aminokiselinama .
Prema studiji, ljudi u Japanu troše i do deset puta više riže od onih u Europi i Sjevernoj Americi. Ako noću ne možete spavati, razmislite o tome što ćete pojesti za večeru.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....