ŽENSKI PROBLEMI

U OVOJ ZEMLJI ŽENE DOBIJU SLOBODNE DANE U VRIJEME MJESEČNICE 'Zbog bolovanja produktivnost i motiviranost radnica općenito se povećava'

 Foto: iStock/Getty

Jedna kineska provincija odlučila je ženama omogućiti plaćene slobodne dane svaki mjesec ako pate od jakih bolova tijekom menstruacije, prenosi Independent.

Od ožujka ove godine sve zaposlene žene u pokrajini Anhui u središnjoj Kini moći će uzeti jedan ili dva slobodna dana tijekom bolne mjesečnice. Anhui nije prva kineska provincija koja je ženama omogućila menstrualno bolovanje. Prije su to već učinile pokrajine Shanxi na sjeveru i Hubei u središnjoj Kini.

No zanimljivo, u Guandongu u južnoj Kini radnicama je također do prošlog prosinca bilo omogućeno menstrualno bolovanje, no nije sigurno da će se taj program nastaviti jer 20 posto žena nije koristilo tu mogućnost kako ne bi došlo do odugovlačenja u radnom procesu.

Osim toga, tvrtke su bile zabrinute da bi takav dopust prouzročio dodatne troškove.

I mnoge druge azijske zemlje poput Tajvana, Južne Koreje, Indonezije i Japana, imaju slične propise koji omogućuju ženama slobodne dane tijekom mjesečnice.

U Japanu su menstrualni dopusti uvedeni još 1947. a u svijetu je Nike jedina kompanija koja omogućuje takav dopust svim svojim zaposlenicama.

Žene u Indoneziji rijetko koriste takve slobodne dane, čak i ako bi doista trebale, jer kompanije inzistiraju na temeljitim pregledima prije nego dopuste uzimanje menstrualnog bolovanja.

Tajvan ženama omogućuje tri slobodna dana godišnje na temelju menstrualnih grčeva.

Međutim, u zapadnim zemljama ništa slično ne postoji iako je takva ideja predložena u Rusiji 2013., no nikad nije zaživjela.

Gedis Grudzinskas, profesor opstetricije i ginekologije kaže kako bi menstrualno bolovanje potaklo motivaciju i produktivnost kod žena.

Prema istraživanju koje je proveo Pub Med Health, jedna od deset žena ima bolove toliko jake da je u nemogućnosti obavljati svakodnevne zadatke od jedan do tri dana mjesečno.

U Kini ovakvo je rješenje predložio nacionalni savjetnik za politiku, Zhang Xiaomei, 2011. godine te to potkrijepio podatkom da je čak 85 posto žena svaki mjesec u takvim bolovima da to utječe na njihov posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:32