"Dugo surađujem s Turističkim zajednicama diljem Hrvatske, ali moram priznati da se ne sjećam da su se ikada u jednom gradu baš svi ugostitelji udružili oko jednog projekta".
Ovu je rečenicu danas u baroknom restoranu Terasa, koji posluje u sklopu Daruvarskih toplica, rekla Karin Mimica, direktorica portala gastronaut.hr, specijaliziranog za hrvatsku gastro scenu prilikom predstavljanja projekta 6-i elementi (Šesti elementi), piše Mojportal.hr.
Riječ je o dvoslojnoj gastronomskoj ideji: jedna je uparivanje craft linije piva različitih okusa 5th Element, koje proizvodi Daruvarska pivovara, a druga je ponuda jela u daruvarskim restoranima koji obiluju sastojcima za jačanje imuniteta.
- Iako sam iz Rijeke, više puta sam boravila u Daruvaru i svaki put bih se iznenadila s novim pričama koje sam ovdje otkrivala. Tako da nije bilo dileme postoji li tema u Daruvaru, ima ih ovdje i previše za koje se možemo uhvatiti. Odlučili smo se za naziv 6-i element jer je Daruvar prvenstveno vezan uz element vode, one lječilišne, geotermalne.
Peti element kao daruvarska pivska linija već je etablirana pa nema razloga da ljude iz ugostiteljstva, koji doprinose gastronomskoj ponudi sa svojim osobnim angažmanom, ne prezentiramo kao 6-i element - rekla je Mimica govoreći o projektu koji se radi u suradnji s portalom Gastronaut, Turističkom zajednicom Daruvar-Papuk i daruvarskim ugostiteljima.
Svih osam vlasnika ugostiteljskih objekata koji poslužuju hranu prihvatilo je ponudu za sudjelovanje u ovom projektu.
- Za početak smo se odlučili za priču o jačanju imuniteta. Moram priznati da je ovo prvi put na razini destinacije da su svi ugostiteljski objekti ciljano rade na jačanju imuniteta, što je posebno važno u zimskom dijelu godine, i tako nadopunjavaju s hedonističkim vizijama jela imidž lječilišne destinacije - rekla je Mimica.
Druga tema koja s također prvi put javila u Hrvatskoj jest sljubljivanje piva i jela. Daruvar ima posebno pivo na razini Hrvatske i koje ima cijelu paletu okusa koja se mogu sljubljivati s određenim jelima. U sljubljivanju jela i piva svoj doprinos dao je i Krešo Marić, ponajbolji pivski majstor u Hrvatskoj koji je, s Daruvarčaninom Miranom Husakom, već bio nagrađen za projekt "Beerlist - Naše pivske i druge priče".
Zanimljivo je da su se neki ugostiteljski objekti odlučili za sljubljivanje jela i vina, a jedan daruvarski objekt se odlučio čak i za sljubljivanje jela sa svojim domaćim jogurtom.
Projekt 6-i elementi, kažu organizatori, ima potencijal razvoja u gastronomskoj priči za sportaše, koji u velikom broju dolaze u Daruvar na sportske pripreme ili na oporavak.
- Jela koja jačaju imunitet prikladna su upravo za Daruvar koji je poznat po zdravstvenom turizmu, odnosno kao lječilišni grad. Tu smo našli zajednički jezik da kroz ugostiteljsku ponudu doprinesemo jačanju imuniteta naših gostiju. S drugom temom, Daruvarski parovi, htjeli smo povezati jela s pivima koja se proizvode u daruvarskom kraju pa smo s jelima uparili piva Daruvarske pivovare iz craft linije 5th Element, ali i vina s daruvarskog područja s određenim jelima - rekla je Ivana Plažanin Vuković, direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk.
Svi daruvarski ugostitelji također su bili prisutni na prezentaciji i vidjelo se da im je drago što će sudjelovati u ovakvom projektu. Riječ je o gostionici Srce, restoranu Taverna, restoranu Terasa, pizzeriji Kapelica, kavani Queen, restoranu Little Italy Pub, zdravljaku Orijent i Most Wanted Burgeru.
- Nama je gastronomija u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedan od ključnih proizvoda i zapravo je sastavnica svih drugih elemenata. Mi smo već s projektom Beerlist vidjeli kako se lokalni proizvodi mogu sjajno uključili u priču koja je već priznata na razini cijele Hrvatske. Tako da je ovaj projekt nadogradnja, ovaj projekt čini razliku na tržištu i siguran sam da ćemo svi profitirati, a najviše naši gosti - rekao je direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Marcel Medak.
A evo i ponude delicija daruvarskih ugostitelja iz projekta 6-i elementi; jela za jačanje imuniteta te Daruvarski parovi u kojima se sljubljuju određene vrste daruvarskih piva s jelima.
Kavana QUEEN
Jela koja jačaju imunitet:
Pileći wok s povrćem, đumbirom i čilijem
Sporo pečeni lungić u kremi od đumbira i oyster umaka
Daruvarski parovi:
Gulaš od divljači iz daruvarskih šuma s domaćim njokima uz kojeg se predlaže 5th ELEMENT IIPA, jako ale pivo.
Kavana Queen poznat je i po roštilju te mesnim platama.
_____________________
Restoran LITTLE ITALY PUB
Jela koja jačaju imunitet:
Sporo pečeni lungić u umaku od kadulje i grožđica
Daruvarski parovi:
Rezanci bifteka u daruvarskom Cabernetu i demiglaceu s njokima uz kojeg se predlaže Cabernet Sauvignon Horvat.
Restoran je inače poznat po steak-ovima, biftecima, pizzama i sjajnoj atmosferi u kojoj dolaze uživati i gosti iz drugih destinacija.
_____________________
Restoran TERASA
Jela koja jačaju imunitet:
Krem juha od špinata
Bezglutenska tjestenina s fileom pilećih prsa, rajčicom i svježom crvenom paprikom
Hladna salata od brokule s limunom i češnjakom
Daruvarski parovi:
Krem juha od šumskih gljiva
Kuhana svinjska koljenica, knedle s kiselim kupusom;
Šufnudle s mljevenim lješnjacima
Uz ova jela predlaže se 5th ELEMENT ABA, American blond ale pivo.
Restoran je poznat i po specijalitetima češke kuhinje.
_____________________
MOST WANTED BURGER
Jela koja jačaju imunitet:
Sporo pečeni juneći ramstek, palenta s kurkumom i salata od celera, mrkve i ljubičastog kupusa
Daruvarski parovi:
Burger od junetine s bilogorskih pašnjaka, umak od dimljenog čilija uz kojeg se predlaže pivo 5th ELEMENT Stout 42.
Restoran je poznat po kreativnim burgerima i salatama s namirnicama malih, domaćih, dobavljača.
_____________________
Gostionica SRCE
Jela koja jačaju imunitet:
Ljuti fiš paprikaš s tjesteninom
Daruvarski parovi:
Pijani šaran s ribnjaka Končanica uz kojeg se predlaže 5th ELEMENT GERWEISS, pšenično ale pivo.
Svježi šaran pohani u pivskom tijestu s krumpir ili grah salatom uz koje se predlaže 5th ELEMENT GERWEISS, pšenično ale pivo.
Restoran je poznat po svježoj slatkovodnoj ribi iz obližnjih Ribnjaka Končanica i gablecima.
_____________________
Pizzeria KAPELICA
Jela koja jačaju imunitet:
Lepinja iz krušne peći s vrhnjem i umakom od češnjaka
Daruvarski parovi:
Tradicionalne krvavice s policama krumpira i kiselim kupusom uz koje se predlaže 5th ELEMENT FES 4.2., jako tamno ale pivo.
Restoran je poznat po tradicionalnim gablecima te pizzama i lepinjama iz svoje krušne peći.
_____________________
Zdravljak ORIJENT
Jela koja jačaju imunitet:
Domaći jogurt s medom od lipe
Baklava od daruvarskih oraha i domaća limunada
Daruvarski parovi:
Burek od sastojaka koje proizvode lokalni dobavljači s domaćim jogurtom.
Zdravljak je poznat po burecima s domaćim sirom i jogurtu iz vlastite proizvodnje.
_____________________
Restoran Taverna
Jela koja jačaju imunitet:
Krem juha od slanutka i sušenih gljiva
Punjeni pureći file (s miksturom od graha, leće i bučinih sjemenki) od šljiva i maslacem), umak od hrena, vrhnja i kopra; integralna riža s brazilskim oraščićima; salata od mrkve, batata i brokule
Daruvarski parovi:
Daruvarska juha od krumpira
Punjeni juneći steak (s mozzarellom, feta sirom i špinatom); dizane knedle na pari; karamelizirani umak od luka; miješana salata uz koje se predlaže 5th ELEMENT ABA, American blond ale pivo.
Tačkrle s pekmezom (tradicionalno jelo češke kuhinje) uz koje se predlaže 5th ELEMENT FES 4.2., jako tamno ale pivo.
Restoran je u sklopu lječilišnog hotela Termal, piše Mojportal.hr.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....