Ante Županović novi je gradonačelnik Šibenika

ŠIBENIK - Dr. Ante Županović, ravnatelj Doma zdravlja Šibenik prvi je neposredno izabrani gradonačelnik Šibenika, a Franko Vidović (SDP) i  Baranović (HNS) prvi neposredno izabrani dogradonačelnici najstarijeg hrvatskog grada.



Ante Županović je kao nestranački kandidat koalicije SDP-a i HNS-a nakon duge, naporne i iznimno oštre izborne kampanje tijekom koje se konkurenti nisu međusobno ni malo štedjeli, u finišu pobjedio za oko 560 glasova.



Prema konačnim, ali još uvijek neslužbenim rezultatima, Županović je dobio 9635 glasova, a Neda Klarić (HDZ) 9081 glas građana Šibenika. Na izbore je izašlo nešto više od 47 posto birača. Prema dostupnim podacima, Županović je najveći podršku dobio u gradskim četvrtima, dok je Neda Klarić imala nešto bolje rezultate u ruralnim sredinama.



rubrike

VIJESTI
više iz
Po objavljivanju rezultata Neda Klarić čestititala je Anti Županoviću na pobjedi. - Želim mu pono sreće i uspjeha u radu. - kazala je Neda Klarić. - Ja dobro znam koliko je posao gradonačelnika težak i odgovoran. Novom gradonačellniku želim da bude uspješan na dobrobit i zadovoljstvo svih Šibenčana. Kao saborska zastupnica pomagat ću mu koliko mogu i neću se prestati boriti za svoj Šibenik.



Novi gradonačelnik zahvalio je svim Šibenbčanima koji su za njega glasovali. - Hvala im. Šibenčani su mi povjerili Šibenik u ruke i nisu pogriješili - kazao je Županović. - Sa saborskom zastupnicom, mojom konkurenicom u izbornoj utakmici, surađivat ću. Šibenik je jedan, a Šibenčana je malo i treba nam svatko tko želi i može učiniti nešto za svoj grad. Na godišnji odmor neću ići. Sada imam pune ruke posla. Nije vrijeme za odmor.



Po izboru Ante Županovića za novog gradonačelnika Šibenika politička bitka u Šibeniku još nije gotova. Naime tek predstoji konstituiranje Gradskog vijeća u kojemu nitko nije dobio dovoljan broj glasova za samostalno odlučivanje. HDZ ima 10 mandata ali mu nedostaju četiri vijećnika da bi imao većinu.



S druge strane, koalicija SDP-HNS-LS ima šest mandata i sigurna dva mandata podrške od Šibenskog gradskog foruma. Nezavisna lista Ivana Ninića ima dva mandata ali on neće podržati koaliciju SDP-HNS-LS, pa sve ovisi kome će se prikloniti HSU (dva mandata), HSP (dva mandata) i Nezavisna lista  Ante Gašperova Čače koja također ima dva mandata.



Šibenčani su posljednji u Hrvatskoj birali gradskog poglavara zbog ponavljanja izbora na otoku Kapriju gdje je u glasačkoj kutiji pronađen jedan listić viška.



TROGIR - Ponovljeni izbori u Trogiru na dva od ukupno 18 biračkih mjesta nisu donijeli promjenu u izboru za trogirskog gradonačelnika. SDP-ov kandidat Damir Rilje u trećem krugu pobijedio je HDZ-ova kandidata Vinka Brkana i na biračkom mjestu broj devet u gradu u povijesnoj jezgri i na biračkom mjestu broj 15 u Mastrinci na Čiovu gdje je Brkan u drugom krugu bio u prednosti za šest glasova.



Prema konačnim podacima Gradskog izbornog povjerenstva na izbore za trogirskog gradonačelnika glasovalo je 7058 birača od ukupno 13.060. Rilje je odnio pobjedu sa 4071 glasom ili 59,78 posto, dok je za Brkana glasovalo 2039 birača ili 40,22 posto. Podsjetimo kako je Ustavni sud poništio izbore na spomenuta dva biračka mjesta uvažavajući HDZ-ovu žalbu o višku glasačkih listića u drugom krugu. (Gordana Dragan/EPEHA)

Rilje (SDP) u Trogiru pobijedio Brkana (HDZ)





HUM NA SUTLI– HDZ-ovac Dragutin Bračun izgubio je izbore u Humu na Sutli od nezavisnog Zvonka Jutriše.



Izbori su se u Humu ponavljali, no ovdje se nije radilo o trećem, već drugom krugu, budući su 30.svibnja izbori ponovljeni na tek jednom biračkom mjestu, a ni jedan od kandidata nije imao više od 50 posto.



Nakon prebrojavanja glasova, među kojima je bilo i 22 nevažećih listića, konačan rezultat je njih 1015 za Jutrišu i 918 za Bračuna. U postocima, Jutriša je imao 51,92 posto, a Bračun 42,46 posto glasova.

(Lj. Pavlina/EPEHA)

HDZ-ovac Bračun izgubio od nezavisnog Jutriše





ZLATAR BISTRICA- Prema neslužbenim informacijama, pukovnik Žarko Miholić (SDP, HNS, HSU) u trećem krugu izbora pobijedio je svojeg rivala Sašu Pavlovića (HSS, HDZ, ZS) i izgledan je novi načelnik Zlatar Bistrice.

Žarko Miholić (SDP) pobijedio svojeg rivala Sašu Pavlovića (HDZ)





S.Ferić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 21:40