Islandska pivovara kreće u prozvodnju piva napravljenog od kita za koje tvrdi da ne sadrži masti.
Pivovara Brugghús Steðja se udružila s kitolovnom tvrtkom Hvalur kako bi zajedničkim snagama proizveli pivo s 5,2 posto alkohola namijenjeno lokalnom festivalu pive koji se održava sredinom zime.
Udruge za zaštitu životinja zgrožene su ovom poslovnom odlukom jer vjeruju da novo pivo predstavlja opasnost za kitove.
- Potražnja za ovim mesom je u opadanju, sve ga manje ljudi jede. No korištenje kitova u proizvodnji piva je zaista nečuveno - kazala je čelnica Udruge za zaštitu kitova na Islandu Vanessa Williams-Grey.
Pivovara tvrdi da će pivo biti proizvedeno samo za potrebe festivala.
Lansiranje na tržište poklapa se s festivalom Torrablst, koji se održava u čast boga Thora.
- Ovo je jedinstveno pivo, koje uz ostale sastojke sadrži kitovo brašno - kaže vlasnik pivovare Dabjartur Arilmusson.
Pivovara također navodi da je pivo zdravo jer je kitovo brašno puno proteina, a gotovo uopće nema masti.
- To, uz činjenicu da se ne dodaje šećer, ovo pivo čini zdravim pićem. Ljudi koji će ga piti bit će poput pravih Vikinga - zaključio je Arilmusson.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....