ISTRAŽIVANJE NA 1000 ANKETIRANIH ŽENA

10: To je taj idealni broj seksualnih partnera

Koliko želite da je vaš partner iskusan u seksualnom smislu? Istraživanje koje je provela internetska stranica SeekingArrangement.com pokazalo je da je idealan broj koji biste voljeli da vaša ljubav ima iza sebe - 10. Naime, od 1000 anketiranih, više od polovice upitanih žena odgovorilo je da je deset idealan broj seksualnih partnera koje bi poželjele da njihov dečko ili suprug ima iza sebe.

Mnogi ne žele znati

Ispitani muški rod tu je ipak bio nešto manje oduševljen, ali i dalje u najvećem postotku (46 posto) za tu opciju. Manje iskusne od ‘čiste desetke’ voljelo bi imati 36 posto žena i 42 posto muškaraca, a 11 posto žena i 10 posto muškaraca radije bi izlazilo s onima koji su imali od 10 do 30 partnera. S iskusnijima od toga izašlo bi tek tri posto anketiranih. Spomenuto istraživanje pokazuje, međutim, i da ne želimo znati pravo stanje stvari. Većina nježnijeg spola (65 posto) ne želi znati s kim je njihov partner spavao, no 35 posto njih ipak želi to znati. Muškarci su tu, očekivano, još više suzdržani, 70 posto njih ni slučajno ne želi znati s koliko se partnera prije ‘družila’ njihova partnerica, osim, naravno, ako nisu ti koji su prvi ‘imali čast’. Dakle, želimo one (kaže istraživanje) s iskustvom o kojem ništa ne želimo znati.

Žene skrivaju broj

- Meni se te brojke čine nerealnima. Treba imati na umu da je to više okvirni pokazatelj, a ne reprezentativno provedeno istraživanje, jer uključeni su oni koji imaju pristup internetu, dakle u pravilu mlađi ljudi, kao i oni koji su se dobrovoljno javili. Inače u svim istraživanjima postoje odstupanja u odgovorima po spolu, i to u svim dobnim skupinama, što statistički gledajući nije pretjerano logično. Odgovor leži u tome da i muškarci i žene lažu kada odgovaraju na takva pitanja, što je, naravno, uvjetovano kulturološki i sociološki. Muškarci zato malo pretjeruju uveličavajući svoja postignuća, dok ih žene prikladno umanjuju - odgovara seksualni terapeut Gordan Arbanas. Inače kada provodi terapije, ne otvaraju se pitanja brojki, ni onih poželjnih, ni onih ostvarenih. Prvo pitanje kada kod muškaraca dođe do erektilne disfunkcije ili kod žena do nezainteresiranosti za seks obično je - ima li naš partner izvanbračnu vezu. Dakle ljudi se uglavnom ne žele opterećivati prošlošću (što potvrđuje i spomenuta anketa), već ih zanima budućnost. Ipak ne dijele svi to mišljenje.

Slika kakvu želimo

- Većina i muškaraca i žena izjavila je da ne bi htjela apsolutno ništa znati o prošlom seksualnom iskustvu svojih partnera, ali mislim da to nije istina. To je slika kakvu bismo mi htjeli pružiti drugima o sebi - da smo cool, samopouzdani i da nas prošlost ne zanima. U stvarnosti se itekako raspitujemo o bivšim partnerima, uspoređujemo se s njima i “kopamo” detalje. Čini mi se, muškarci još i više od žena, sve je to normalno i ljudski - kaže uvijek otvorena voditeljica i pjevačica Ida Prester.

- Što se broja partnera tiče, to baš ništa ne govori ni o “umješnosti” u seksu niti o emocionalnoj zrelosti. Partner može imati sto recki, ali ako nije talent - nema pomoći. Kao u sportu - nekom treninzi pomažu, drugom jednostavno lopta uvijek bježi. Ne bih osuđivala ni promiskuitet. Većina nas traži idealnog partnera i eksperimentira dok ne nađe pravog. Metoda pokušaja i promašaja. Ljubav je krajnji odgovor, a seks je pitanje koje postavljamo da bismo došli do njega. I da zaključim, neka znamo o prošlosti ako nas zabavlja, nema ništa loše u tome, ali na kraju to ne znači ništa. Ljubav je tu ili je nema - kazala je Prester.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:52