Gračanska tanka gibanica

Recept: MIROSLAV DOLOVČAK, šef kuhinje hotela Aristos**** Zagreb Buzin, zlatni kuhar 2006. godine, predsjednik Udruge kuhara grada Zagreba

SASTOJCI

•Za tijesto:

* 30 dag glatkog brašna

* 1 jaje

* 1 žličica soli

* 1 žlica ulja

* vode po potrebi

Za nadjev:

* 70 dag svježeg kravljeg sira

* 2 jaja

* 2 žlice pšeničnog griza

* 2 dl vrhnja

* sol

Za premazivanje:

* 1 jaje

* 10 dag maslaca

1. Od navedenih sastojaka, uz dodavanje vode prema potrebi, umijesite polutvrdo tijesto. Umotajte ga u foliju i ostavite jedan sat na sobnoj temperaturi.

2. Tijesto tanko razvaljajte, stavite ga preko nižeg, po rubu namašćenog lima, veličine 40 x 30 centimetara. Mora biti preko ruba.

3. Preko cijele površine premažite nadjev od sira. Tijesto koje je preko ruba sada savijte uz rub lima na sir.

4. Premažite razmućenim jajetom, ostatak jaja poškropite po površini sira te pospite ploškicama maslaca. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta.

5. Izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi pet minuta, narežite i odmah poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 17:28