Hotel i novu zgradu gradske uprave želi graditi čak 13 tvrtki

SPLIT - Za pretvaranje Banovine u elitni hotel s pet zvjezdica i gradnju nove zgrade gradske uprave na Trgu hrvatske bratske zajednice modelom javno-privatnog partnerstva zainteresirano je 13 tvrtki.



Do isteka roka za iskazivanje interesa, danas u podne, svoje su ponude dostavili Arlov Grop iz Tel Aviva, RE Project Development iz Beča, Zagorje Tehnobeton iz Varaždina, GTC nekretnine iz Zagreba, austrijski Strabag AG, ORR Hrvatska, mađarski Trigranit Development, Spectator Sekyra grupa iz Češke, konzorcij Konstruktor inženjering, IGH i Hotel Partner iz Zagreba, Dal-koning iz Splita, Orco Property grupa iz Luksemburga, švicarski konzorcij Swiss Town Consult, te Eurodom i Elanija iz Splita.



- Izuzetno sam zadovoljan brojem pristiglih ponuda za ovaj, za Split, iznimno važan projekt. Osim što će Grad dobiti novu upravnu zgradu, trebao bi dobiti i hotel uz gotovo nikakve ili minimalne proračunske izdatke - rekao je gradonačelnik Zvonimir Puljić nakon otvaranja ponuda iza zatvorenih vrata.



- Ovo je tek prvi, kvalifikacijski krug. Sada ćemo, na prijedlog savjetnika iz Instituta za mostove i konstrukcije, u roku dva tjedna odabrati tri do pet najboljih ponuđača s kojima ćemo ići u drugi, obvezujući krug natječaja - najavio je Puljić i dodao da će u obvezujućem natječaju odlučujući kriterij za odabir partnera biti financijska ponuda.



Nova zgrada gradske uprave bit će šesterokatnica ukupne površine 24.000 četvornih metara, od čega 12.000 kvadrata ispod zemlje, gradit će se prema projektu Stanislava Mladinića na temelju urbanističkog natječaja za cijeli Trg iz 1981. godine na kojemu je najboljim ocijenjeno zajedničko idejno rješenje Stane Mladinića i pokojnog Frane Gotovca. Zgrada bi trebala biti sagrađena u roku dvije godine, a Grad bi odabranom partneru plaćao najamninu 30 godina, nakon čega bi zgrada prešla u vlasništvo Grada Splita.



Nakon preseljenja gradske uprave na Trg hrvatske bratske zajednice u roku od tri godine partner bi Banovinu, prema vlastitom rješenju koje bi moralo odobriti Poglavarstvo, pretvorio u hotel s pet zvjezdica, a pravo korištenja toga hotela imao bi 99 godina. Odabrani partner plaćao bi Gradu mjesečnu naknadu za pravo građenja, a od ubrane najamnine za novu zgradu gradske uprave te korištenja hotela partner bi vratio uloženi novac i ostvario dobit.



Cijena najma nove zgrade sadržavat će troškove građenje, upravljanja i održavanja zgrade i to će biti jedina naknada koju će investitor primiti od Grada.





Prema Detaljnom planu Trga hrvatske bratske zajednice, uz već postojeću zgradu Croatia osiguranja i Policijske uprave te buduću zgradu gradske uprave, podići će se i poslovna zgrada Splitske banke površine 14.000 kvadrata. Na Trgu će biti i jedina gradska postaja buduće podzemne brze željeznice koja će voditi od Kopilice do Gradske luke. Planira se i gradnja dvije podzemne garaže sa po tri etaže i ukupno oko 1200 parkirališnih mjesta te jedan nadzemni parking.
U planu i postaja podzemne





1. Arlov Grop - Izrael

2. RE Project Development - Austrija

3. Zagorje Tehnobeton - Varaždin

4. GTC nekretnine - Zagreb

5. Strabag AG Austrija

6. ORR Hrvatska d.o.o

7. Trigranit Development - Mađarska

8. Spectator Sekyra grupa - Češka

9. konzorcij Konstruktor inženjering, IGH i Hotel Partner, Zagreb

10. Dal-koning iz Splita

11. Orco Property grupa iz Luxemburga

12. Swiss Town Consult, Švicarska

Ponude pristigle na poziv za iskazivanje interesa:





Duška Čolović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:37