PIŠE DAVOR BUTKOVIĆ

Hrvati vjeruju Polančecu. Ali, je li on uistinu samo žrtva?

Optužnica protiv Polančeca teška je 400 milijuna kuna. Činjenica da je on u sukobu s HDZ-om ne znači da je u tom slučaju nevin

Uvjerljivo najzanimljiviji rezultat velikog istraživanja javnog mišljenja, što ga je za Globus provela slovenska agencija Mediana Fides, jest masovna narodna potpora bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu.

Prema Medianinom istraživanju, objavljenom u Globusu , više od šezdeset posto Hrvata drži kako je Damir Polančec žrtva unutarnjih obračuna u HDZ-u. Razmjerno je lako pronaći razloge za takav, više nego prevladavajući stav javnosti o slučaju Polančec.

Nedopustiv susret

Prvo, predsjednica Vlade incognito se vidjela sa svojim bivšim potpredsjednikom uoči početka sudskih procesa protiv Polančeca. Što bi čovjek pomislio, nego da se Kosor pokušala dogovoriti s Polančecom, pa kada, eto, nije uspjela, odlučila ga je baciti vukovima. Uistinu, posve je nevjerojatno da je Jadranka Kosor baš u ovakvim okolnostima primila Damira Polančeca, i da je to desetak dana krila od javnosti.

Drugo, Damir Polančec izbačen je iz HDZ-a nakon što je u svom iskazu o Ini, pred saborskim Povjerenstvom, pokušao kompromitirati HDZ. Postavlja se logično, pa i kolokvijalno pitanje: ako je HDZ želio isključiti Polančeca zbog njegovih eventualnih nečasnih djela, ili zbog političke odgovornosti za Podravku ili Inu, zašto se to nije učinilo ranije? Logičan i kolokvijalni odgovor morao bi glasiti ovako: vrh HDZ-a očekivao je da će Polančec šutjeti, a kada je, ipak, progovorio, odlučili su ga isključiti.

Nadalje, Damir Polančec sasvim je sigurno zaintrigirao javnost najavom otkrivanja još 42 nove afere. Naposljetku, i najvažnije, svatko razuman mora se zapitati: kako je Polančec, kao potpredsjednik Vlade, mogao raditi sve što mu se sada predbacuje, a da njegova tadašnja kolegica, potpredsjednica Vlade Kosor, ni o čemu nije imala pojma?

Sve ovo, međutim, ne znači da je Damir Polančec uistinu žrtveni jarac HDZ-a, koja na njegovu primjeru pokušava steći međunarodnu legitimaciju u borbi protiv korupcije, pa tako zatvoriti famozno Poglavlje 23 (Poglavlje o pravosuđu u pregovorima s Europskom Unijom), jedinu preostalu prepreku do našeg priključenja Uniji. Stoji, dakle, da se Kosor nije smjela vidjeti s Polančecom, a osobito, da to nije smjela tajiti.

Stoji, naravno, da je HDZ još davno, kada je pukla afera Spice, morao Polančeca izbaciti iz stranke. Stoji, osobito, da HDZ-ova akcija protiv Polančeca, nakon što je on tek naznačio da će progovoriti, vonja karakterom osvete i panike. Sve to, međutim, ne znači da je Damir Polančec samo HDZ-ova žrtva.

Legitimni okrivljenik

Državno odvjetništvo tvrdi da je afera Spice, kojom je potpredsjednik Vlade, uz grupu Podravkinih menadžera, pokušao preuzeti tu veliku tvrtku, oštetila Podravku za više od 400 milijuna kuna. Javnosti su već poznati brojni dokumenti iz afere Spice, koji Polančecu i njegovim suradnicima sigurno ne idu u korist. Ako su, dakle, točne tvrdnje Mladena Bajića i Dinka Cvitana, da je Damir Polančec predvodio organizaciju koja je Podravki nanijela tako veliku štetu, bivši potpredsjednik Vlade nipošto nije žrtveni jarac, nego, naprosto, legitimni okrivljenik u jednoj od najgorih afera koje su ikada potresale Hrvatsku.

Politička atmosfera u zemlji

Njegovi problemi s HDZ-om, koji ga, očito, želi neutralizirati, ne mogu biti izgovor za Polančecovu stvarnu odgovornost u aferi Spice. Je li sa sadržajem projekta Spice bio upoznat i bilo tko drugi, tko je na Markovu trgu sjedio kraj Polančeca - od bivšeg premijera do sadašnje premijerke - stvar je tužiteljstva.

Polančecov je primjer krajnje karakterističan za aktualnu, prevladavajuću političku atmosferu u Hrvatskoj. Velik broj građana toliko je ogorčen i frustriran, da više ne vjeruje niti jednoj državnoj instituciji. Katkad se, analizirajući rezultate istraživanja javnog mišljenja, može steći dojam da bi gotovo svi građani, osim samih birača HDZ-a, željeli vidjeti baš cijelu sadašnju hrvatsku Vladu u zatvoru, i da bi tek onda bili zadovoljni.

Zato, uostalom, Hrvati i misle da je Polančec tek žrtva velike i još moćne vladajuće organizacije. No, takvo raspoloženje stvara gadnu zabludu. Jedino se “tijela pravne države” (policija, tužiteljstvo), mogu baviti dokazivanjem krivnje, i iznošenjem tih dokaza pred sud. Mediji trebaju ukazivati na sve moguće kriminalne situacije i nepoštovanja zakona: to je, među ostalim, naš core business. Međutim, strahovito je opasno kada se u društvu stvori kritična masa nepoštovanja institucija, i kada, umjesto razumnih argumenata, počinju dominirati teorije zavjere i kolektivne krivnje.

Predsjednikova poruka

Glavna optužnica protiv Polančeca tiče se štete od čak četiri stotine milijuna kuna. Sama činjenica da je Polančec sada u sukobu s HDZ-om, ne znači da je bivši potpredsjednik Vlade u tom slučaju nevin. Kao što ni trenutno Vladino zaklinjanje u pravnu državu ne znači da se tužiteljstvo, sada ili kasnije, neće baviti slučajevima nekih trenutno aktualnih Vladinih dužnosnika. Predsjednik Josipović ispravno je poručio da Mladena Bajića, u ovom trenutku, kada se on doista pokušava boriti protiv masovne državne korupcije, treba pustiti da na miru obavlja svoj posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 07:47