OČEKIVANJA SU GOLEMA

Je li u Maradoninim dalmatinskim genima zapisan i naslov

Sve kamere i reflektori bili su usmjereni na njega dok je bio igrač, a ni sad nije ništa drukčije
Argentina's soccer team coach Diego Maradona celebrates after scoring a goal during practice in Pretoria, South Africa, Friday, June 18, 2010. Argentina plays in the Group B of the World Cup. (AP Photo/Ricardo Mazalan)
 AP

Svaka čast Messiju, Ronaldu, Rooneyju, Kaki i ostalima, ali prva zvijezda ovog Mundijala je - Diego Armando Maradona. Diego je najveća priča SP-a u Južnoj Africi. Ne samo zbog činjenice da je Argentina jedan od glavnih favorita za titulu svjetskog prvaka, nego zbog samog Maradone. On je zabavan, karizmatičan, magnet za navijače, čak i sada kada ne izvodi majstorije na travnjaku. O Maradoni su napisane knjige i snimljeni filmovi, a ovo je samo crtica iz njegove bogate biografije.

ARGENTINA

Njegova vječna inspiracija. Sanja da s Argentinom postane svjetski prvak i ponovi podvig koji je ostvario kao igrač u Meksiku prije 24 godine. To je uspjelo samo Zagallu s Brazilom i Beckenbaueru s Njemačkom.

BLATTER

Predsjednika Fife Maradona optužuje da mu je namjestio igru na Mundijalu 1994. godine kada je diskvalificiran zbog dopinga te je zbog toga završio karijeru. “Bez nas nogometaša oni su ništa. Ne znaju ni loptu udariti”, govorio je Maradona. Znao je biti još oštriji. Čelnike Fife prozvao je mafijašima. “ Havelange drži pištolj, a Blatter stavlja municiju.”

Imao je sukob s Platinijem, ali mu se ispričao kad mu je Francuz poslao pismo u kojem mu je objasnio da nikada nije izrekao ništa protiv njega.

BOG

S Bogom Diego ima poseban odnos, u svojim molitvama zove ga Bradati i zahvaljuje mu što ga nije pozvao k sebi prije nekoliko godina kada je bio na dnu. Na klupi ga vidimo kako drži krunicu u ruci, amajliju što su mu je darovale kćeri. Krunica u Božjoj ruci, ruci koja je zabila nezaboravni gol Engleskoj. I samog Maradonu doživljavaju kao božanstvo. Ima svoju crkvu u Argentini i oltar u Napulju.

CHE GUEVARA

“Zamislite ovaj trio: Messi, ja i Che Guevara”, odgovara Maradona na pitanje o najvećim Argentincima u povijesti. Maradona sanja o tome uz cigare što mu ih šalje Fidel Castro. Lik Che Guevare tetovirao je na ramenu.

DALMATINAC

Porijeklo s majčine strane Maradona vuče iz Dalmacije, djed mu je bio Mateo Kariolić podrijetlom s otoka Korčule. Stariju kćer Dalmu nazvao je po Dalmaciji.

EFEDRIN

Nedozvoljena supstanca zbog koje je nastradao na Mundijalu u SAD-u 1994. godine. Maradona je objašnjavao da je pio energetski napitak ne znajući da sadrži sastojak koji se nalazi na doping listi. O svojem odnosu s drogama Maradona je bio iskren. Priznao je da je još u Barceloni počeo s kokainom, ali da zbog toga nije bio bolji nogometaš. “Nikad neću znati kakav sam mogao postati nogometaš da nisam uzimao kokain”, rekao je u Kusturičinu dokumentarcu. Kad ga je Pele optužio da je narkoman, Maradona mu je odgovorio: “Neka šuti, on je izgubio djevičanstvo s muškarcem”.

ENGLESKA

Drugi gol koji je zabio Engleskoj, u Meksiku 1986. godine, i danas se smatra najljepšim u povijesti svjetskih prvenstava. Za one koji nisu imali tu sreću vidjeti ga uživo dio je obaveznog programa na YouTubeu. Uz komentar senzacionalnog argentinskog komentatora Victora Huga Moralesa...

IMIDŽ

Dijamantne naušnice. Narukvica na jednoj ruci, u drugoj krunica. Satovi na obje ruke. Šminkersko odijelo. Brada i brkovi poput Che Guevare. To je imidž koji Maradona pokazuje na Mundijalu.

JUVENTUS

“Da sam prešao u Juventus, možda bih imao mirniji život”, rekao je Maradona koji je u uzavrelom Napulju bio ikona siromašnog juga Italije.

KĆERI

Dalma i Giannina rođene su u Napulju kao plod ljubavi s bivšom suprugom Claudijom Villafane. Diegu su jako privržene.

“Kad sam ležao na intenzivnoj njezi, one su me molile da preživim zbog njih”, ispričao je. Kćeri danas brinu lakše brige, da bude besprijekorno odjeven na klupi Argentine.

Maradona ima još dvoje djece iz izvanbračnih veza. A tisuće djece u Napulju i Argentini nosi njegovo ime - Diego.

KURVINI SINOVI

Kad je s Argentinom izbacio Italiju s Mundijala 1990., potpisao je sebi smrtnu presudu. Shvatio je to u finalu kada je na Olimpijskom stadionu u Rimu izviždana argentinska himna. “Predsjednik Talijanskog nogometnog saveza Matarrese, još jedan mafijaš, planirao je da u finalu igraju Italija i Njemačka. Zbog toga ću biti optužen za doping. A poslije mene nastradat će i Caniggia. Ispada da osim nas dvojice nitko nikad nije uzeo aspirin.”

KUN

Kun Aguero, Maradonin zet, oženio je njegovu kćer Gianninu, s kojom mu je podario unuka Benjamina. Pakleni napadač za kojeg je Messi rekao: “Kun je bolji od mene”. S Maradonom je u Južnoj Africi.

LIVE IS LIFE

Maradonin plesni tečaj, pravi hit na YouTubeu. Zagrijavanje pred utakmicu Napoli - Bayern iz 1989. godine uz glazbenu podlogu “Live is life”, uspješnice austrijske grupe Opus.

MESSI

Zadnji Maradonin nasljednik i prvi koji bi ga mogao nadmašiti. Njegov najvažniji adut u Južnoj Africi. “Messi će biti ukras na argentinskoj torti”, obećao je Maradona i taj odnos zasad funkcionira besprijekorno. Maradona je dao Messiju sve ovlasti, a ovaj mu uzvraća odličnim igrom. Argentinski stroj melje sve pred sobom.

NAPULJ

Grad u kojem i dandanas uživa status božanstva. Napoli je s Maradonom postigao najveće rezultate u povijesti, osvojio je dva scudetta i Kup Uefe.

NOVINARI

S njima je imao bezbroj okršaja tijekom igračke karijere, ali i danas kada je izbornik. Znao ih je vrijeđati pa čak i gađati puškom ili prelaziti automobilom preko njih. Kad je u zadnji čas izborio plasman na Mundijal, poručio im je: “A sada, neka mi oproste dame, možete mi popušiti!” Bio je to zadnji veliki show El Diega. Blatter ga je kaznio s dva mjeseca suspenzije. Diego će mu se sigurno osvetiti.

PELE

“Tamnoputi gospodin koji je nosio broj 10 nije želio da se Mundijal igra u Južnoj Africi”, tvrdi Maradona. Zadnji sukob sa slavnim Brazilcem imao je prije nekoliko dana kada mu je poručio: “Peleu je mjesto u muzeju!”

To je ta vječna borba i dilema, tko je najveći nogometaš u povijesti: Pele ili Maradona.

PENALI

Udarci sa 11 metara koje je Maradona promašio tijekom karijere mogu se nabrojati na prste jedne ruke, ali samo jedan vratar moći će unucima pričati da mu je obranio dva penala - Tomislav Ivković. Jednom je to bilo na vratima Sportinga 1986., a drugi put na Mundijalu u Italiji 1990. Ivković je branio penale i dobio okladu od 100 dolara, ali su Maradonine momčadi prošle dalje.

SACCHI

Najljepši kompliment dao mu je Arrigo Sacchi koji je vodio Berlusconijev Milan u eri Maradone: “Igrati protiv Maradone je igra protiv vremena. Jedino je pitanje je li zabio ili će tek zabiti.”

TEVEZ

“On je idol nacije”, rekao je Maradona za Carlosa Teveza, jednog od njegovih najdražih igrača. Tevez je neizostavni član udarnog sastava zbog čega jedan Diego Milito ne može ni osjetiti Mundijal.

ZANETTI

Kapetana europskog prvaka Intera Javiera Zanettija Maradona je ostavio kod kuće, zbog čega je bio pod teškom paljbom argentinskih novinara. Maradona vjeruje Mascheranu i Veronu koji su njegov prvi izbor.

ŽIVOT

Rijetki su imali tako uzbudljiv život poput Maradone. Život koji je opisao u knjizi “El Diego” postao je svjetski bestseler, a Manu Chao opjevao ga je u pjesmi “La vida tombola” (Životna lutrija). Maradona i sam pjeva - “La mano de dios” (Božja ruka).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 05:34