PIŠE ROBERT BAJRUŠI

KOMENTAR JUTARNJEG LISTA Dobra je odluka da se parlamentarni izbori održe prije obljetnice pada Vukovara

 Nikša Stipaničev/CROPIX

Sada je prilično izvjesno da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila kako će se parlamentarni izbori održati 8. ili najkasnije 15. studenog. Odluka o izborima snažno je povezana sa 18. studenog, datumom godišnjice pada Vukovara, koje redovito izaziva ogromne podjele i na površinu izbacuje najniže strasti.

Na Pantovčaku su odlučili spriječiti takav scenarij i izbore raspisati prije vukovarske obljetnice. Odluka je dobra, a između dvije navedene opcije, 8. studenog je bolji. Jednostavno ove izbore i buduću vlast treba izabrati na temelju prijedloga kako popraviti gospodarsku politiku, modernizirati obrazovni sustav, formirati regije umjesto županija i srezati birokraciju, a ne optuživati se tko je bio u ratu, a tko nije. Hrvatska ne treba zaboraviti rat, ali ne smije biti vječito opterećena ratnim temama i zato je 8. studenog bolja varijanta jer pada punih deset dana prije vukovarske obljetnice.

Na žalost, čini se kako će kampanja proteći u nadmetanjima tko bolje maše hrvatskim zastavama i usput može glasnije izvrijeđati one na drugoj strani.

A upravo bi politička elita trebala prestati upotrebljavati verbalnu artiljeriju u svakodnevnim političkim obračunima.

“Ne želim više uopće razgovarati s Vučićem“, izjavit će jučer Zoran Milanović o premijeru Srbije, a za Kolindu Grabar- Kitarović koja je službeno na zasjedanju Glavne skupštine UN-a, dodat će kako “ima puno prečih poslova ovdje nego da idem u shopping u New York”. Milanovićevi protivnici mogli bi podsjetiti na njegove turneje po Australiji i Americi, koje također nisu donijele osobitu korist. Kao što su svakodnevna prepucavanja s Vučićem, iako je srpski premijer primjer političkog muljatora, u najmanju ruku, zamorna i kontraproduktivna.

S druge strane, Kolinda se nevjerojatnim gafom prilikom sastanka s Tomislavom Nikolićem također uplela u nisku igru. Jer koliko god se sukobljavala s Milanovićem, morala je javno demantirati bivšeg četničkog vojvodu Nikolića, kada je za najnoviju hrvatsko-srpsku svađu optužio Vladu u Zagrebu.

Velik dio ovih svađa potenciran je predstojećim izborima i zato bi bilo dobro da se što prije održe. Ionako se sve zna, u utrci su poznata imena i svatko u Hrvatskoj dobro zna što će dobiti izborom Milanovića, a što Karamarka. Kad je već tako, neka izbori ne budu opterećeni podsjećanjem na ratne strahote. Kolinda Grabar-Kitarović ima priliku donijeti jednu od rijetkih odluka koja će svima biti prihvatljiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:52