RECEPT DANA

Kozice s chili umakom

Recept: MIROSLAV DOLOVČAK, chef hotela Aristos, Zagreb, Zlatni kuhar 2006.

SASTOJCI za 4 osobe:

* 8 kozica

* 20 dag krumpira

Za podlogu:

* 10 dag mrkve

* 10 dag celera

Za 2,3 dl chili umaka:

* 2 svježe crvene ljute papričice

* 1 mala suha ljuta papričica

* 3 velika režnja češnjaka

* 10 dag šećera

* 1,8 dl vode

* 0,6 dl alkoholnog octa

* • žlice soli

* 1 žlica soja umaka

* 1 žličica ribljeg umaka

* 1 žlica škrobnog brašna

* 2 žlice vode

1. Izaberite veće krumpire, ogulite ih pa posebnom mašinicom narežite u dugačke rezance. Omotajte ih oko kozica, smrznite pa ispržite u vrućem ulju.

2. Mrkvu i celer također narežite na tanke rezance i ispržite u vrućem ulju. Možete ih pripremiti i dan ranije samo ih ostavite na papirnatom ubrusu da upiju višak masnoće.

3. Za umak ljutu papričicu prerežite po dužini i očistite od sjemenki (ostavite ih samo ako volite ekstra ljuto). Češnjak ogulite i zajedno s papričicama stavite u blender. Dodajte ocat, šećer i sol te ispasirajte.

4. Smjesu ulijte u manju posudu, dodajte vodu, soja umak i riblji umak te kuhajte na srednjoj vatri dok komadići papričice i češnjaka ne omekšaju (4-5 minuta).

5. Škrobno brašno pomiješajte s dvije žlice vode pa dobivenu smjesu dodajte chili umaku. Kuhajte uz stalno miješanje nekoliko minuta, dok se umak ne zgusne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 14:49