RECEPT DANA

Kuglof jaje

Recept: NIKOLINA LONČAR, chef restorana Zlatan, Koprivnica, državna prvakinja 2009.

SASTOJCI za kalup promjera 15 cm:

* 30 dag glatkog brašna

* pola kockice svježeg kvasca

* 10 dag šećera

* 1,2 dl mlijeka

* 10 dag maslaca

* 3 žumanca

* malo soli

* malo muškatnog oraščića

* naribana limunova korica

* 20 dag nasjeckanog ušećerenog voća

Za ocaklinu od limuna:

* 15 dag šećera u prahu

* sok polovice limuna

1. U malo mlakog mlijeka razmrvite kvasac i dodajte šećer. Ostavite na toplom. Uzdigli kvas umiješajte u prosijano brašno s ostalim sastojcima. Maslac dobro izradite pjenjačom.

2. Umijesite ne previše tvrdo tijesto. Po potrebi dodajte još malo mlijeka. Ostavite ga na toplom 30 minuta. Premijesite pa stavite u namašćen i pobrašnjen kalup ili keramičku zdjelicu. Ostavite na toplom još 30 minuta.

3. Pecite 60 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Još vrući kuglof pažljivo izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi na kuhinjskoj krpi ili rešetki. Ako niste imali zaobljeni kalup, ohlađeni kuglof obrežite u obliku jajeta.

4. Za ocaklinu šećer i limunov sok dobro izmiješajte pjenjačom te miješajući kuhajte na pari 15-20 minuta. Malo ohladite pa prelijte preko kuglofa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 10:27