Recept: NIKOLINA LONČAR, chef restorana Zlatan, Koprivnica, državna prvakinja 2009.
SASTOJCI za kalup promjera 15 cm:
* 30 dag glatkog brašna
* pola kockice svježeg kvasca
* 10 dag šećera
* 1,2 dl mlijeka
* 10 dag maslaca
* 3 žumanca
* malo soli
* malo muškatnog oraščića
* naribana limunova korica
* 20 dag nasjeckanog ušećerenog voća
Za ocaklinu od limuna:
* 15 dag šećera u prahu
* sok polovice limuna
1. U malo mlakog mlijeka razmrvite kvasac i dodajte šećer. Ostavite na toplom. Uzdigli kvas umiješajte u prosijano brašno s ostalim sastojcima. Maslac dobro izradite pjenjačom.
2. Umijesite ne previše tvrdo tijesto. Po potrebi dodajte još malo mlijeka. Ostavite ga na toplom 30 minuta. Premijesite pa stavite u namašćen i pobrašnjen kalup ili keramičku zdjelicu. Ostavite na toplom još 30 minuta.
3. Pecite 60 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Još vrući kuglof pažljivo izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi na kuhinjskoj krpi ili rešetki. Ako niste imali zaobljeni kalup, ohlađeni kuglof obrežite u obliku jajeta.
4. Za ocaklinu šećer i limunov sok dobro izmiješajte pjenjačom te miješajući kuhajte na pari 15-20 minuta. Malo ohladite pa prelijte preko kuglofa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....