BIO JE JEDINI

Lovac ustrijelio albino medvjeda od 143 'kile'

 Željko Popović/CROPIX

LOVINAC - U šumi ličkog sredogorja između Lovinca i Gračaca jutros je lovac LD-a Cvituša iz Lovinca, Ivica Miletić s visoke čeke ustrijelio medvjeda starog četiri, pet godina i teškog 143 kilograma. To i ne bio neki događaj da odstrijeljeni medvjed nije prvi primjerak albino medvjeda u Hrvatskoj.

- Odstrijeljenog medvjeda nisam vidio uživo, ali po fotografijama može se pretpostaviti da je riječ o smeđem medvjedu albinu koji je nastao slučajnom genetskom promjenom. To se događa kod ljudi, moguće je kod svake životinjske vrste, pa i medvjeda - rekao je Đuro Huber, najpoznatiji stručnjak za medvjede u Hrvatskoj koji je i sam ostao iznenađen te je istaknuo kako je ovo prvi slučaj albino medvjeda na ovim područjima u posljednjih pedesetak godina.

- Osim svijetle dlake i bijelih pandži, i karakteristične crvene oči svjedoče da je riječ o doista rijetkom primjerku smeđeg medvjeda koji je albino - dodao je Huber.

I iskusni lovac LD-a Cvituša ostao je u šoku kad je s čeke svojim karabinom ustrijelio neobičnog medvjeda.

- Bila je zora i jak mraz, očekivao sam da mi je na nišan došao naš obični mrki medvjed, ali kad sam ga ustrijelio, ostao sam, moram priznati, u šoku jer mi u prvi trenutak ništa nije bilo jasno, ali ubrzo sam shvatio da mi se posrećilo ustrijeliti nešto što većina lovaca može sanjati. Ući ću u hrvatsku lovačku povijest - ispričao je lovac Ivica Miletić.

Miletićevi kolege iz LD-a Cvituša ne dijele njegovo oduševljenje činjenicom da je ustrijeljen takav jedinstveni primjerak:

- LD Cvutuša dobilo je odobrenje da u svome lovištu odstrijeli jednog smeđeg medvjeda. Da smo znali da je ovaj albino jedini takve vrste u Hrvatskoj, sigurno mu ne bismo oduzeli život - ispričali su o neobičnom ulovu lovci iz Lovinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 17:40