PRVO MEDVJED, SAD RIBA

Vukovar: Ribar ulovio albino soma!

Vukovar, 041109.Nakon albino medvjeda i albino riba, Vukovarski ribar na Dunavu kod Vucedola ulovio potpuno bijelog soma. Vukovarski ribar Zeljko Mazar na Dunavu ovih je dana nedaleko od cuvenog arheolosko-turistickog lokaliteta Vucedol kod Vukovara ulovio raritetan primjerak potpuno bijelog soma. Somovi obicno zive u mulju i uglavnom su crne ili sive boje, a primjerak koji sam ulovio ocito je izgubio pigmentaciju. Ribari koji su na Dunavu vise od 60 godina tvrde kako se nikad nisu suocili s ribom koja bi na takav nacin izgubila svoju prirodnu boju - prica 51-godisnji Mazar. Jedinstveni primjerak soma Mazar je ipak odlucio vratiti njegovu prirodnom stanistu - u Dunav, a tu je prigodu prepustio kceri Ivani.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibušić/CROPIX

VUKOVAR - Vukovarski ribar Željko Mažar na Dunavu ovih je dana nedaleko od čuvenog arheološko-turističkog lokaliteta Vučedol kod Vukovara ulovio raritetan primjerak potpuno bijelog soma.

Nemalo je bio iznenađen kad je u tzv. senkeru, klasičnom ribolovnom alatu, postavljenom u Vučedolskom Dunavcu uz „uobičajene“ primjerke soma i druge ribe karakteristične za dunavske vode pronašao i albino soma teškog oko tri kilograma. - Somovi obično žive u mulju i uglavnom su crne ili sive boje, a primjerak koji sam ulovio očito je izgubio pigmentaciju.

Ribari koji su na Dunavu više od 60 godina tvrde kako se nikad nisu suočili s ribom koja bi na takav način izgubila svoju prirodnu boju - priča 51-godišnji Mažar, inače član Braniteljske zadruge Deverika koja lovi ribu na Dunavu i njegovim rukavcima, prebogatim svim vrstama ribe.

I sam je, kako kaže, skoro pola stoljeća na Dunavu, jer je ribarstvo u njegovoj obitelji tradicija, pa je već od malih nogu došao na dunavsku obalu i počeo loviti ribu. Zajedno s drugim ribarima na tzv. Orlovu otoku nasuprot Vučedola izgradio je i malu, ali funkcionalnu vikendicu u kojoj sam ili s obitelji i prijateljima provodi jako puno vremena.

Upravo je u tzv. čuvarki, zajedno s drugim ulovljenim ribama, pred svojom vikendicom i čuvao bijelog soma do dolaska novinara. Jedinstveni primjerak soma Mažar je ipak odlučio vratiti njegovu prirodnom staništu - u Dunav, a tu je prigodu prepustio kćeri Ivani, učenici OŠ Mitnica.

Djevojčica je, prije nego što je ribu vratila u Dunav, odlučila i nešto poželjeti, baš kao da se radi o pravoj zlatnoj ribici, ali je njezina želja, kao što je i red, za sve druge ostala tajna.

- Vrlo je vjerojatno da našeg bijelog soma više nećemo vidjeti, jer je njihov radijus kretanja iznimno velik, no kako je slučajnost htjela da ga ulovim, možda ga netko od mojih kolega ili ja ponovno pronađemo - zaključuje Željko Mažar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 14:55