VANDALIZAM?

Na židovskom groblju u Osijeku razbijeno 12 spomenika

 Vlado Kos/CROPIX

OSIJEK – Čak je 12 spomenika porušeno i razbijeno na židovskom groblju u Osijeku u ulici Sv. L. B. Mandića, no još uvijek je nepoznato kada se to dogodilo i je li riječ o vandalizmu, iako u Židovskoj općini Osijek sumnjaju da je riječ upravo o tome.

- U subotu je jedan naš član bio na groblju i vidio da je u jednom redu porušeno i razbijeno sedam spomenika. Mislimo da je nemoguće kako je svih sedam spomenika u jednom redu porušeno od starosti ili nevremena, no sve je predano na policiju, pa ćemo vidjeti što će pokazati istraga – rekao je tajnik Židovske općine Drago Kohn, dodavši da je ovo prvi put da se ovako nešto dogodilo na tom groblju.

Policija je pak očevidom utvrdila da je srušeno i oštećeno 12 spomenika, a potraga za počiniteljima još je u tijeku. U osječkoj gradskoj tvrtki Ukop, koja skrbi o održavanju svih, pa tako i ovog groblja, najavili su da će pomoći Židovskoj općini u saniranju nastale štete. Inače, riječ je o groblju na kojem su još uvijek održavaju pogrebi, ali iznimno rijetko i većina od 1635 grobnih mjesta datira iz 19. te prve polovice i sredine 20. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2024 09:35