VJEČITI PROBLEM

Noćni fantomi zavili Gornji grad u mrak

Unatoč učestalom vandalizmu, policajci još nisu pronašli ni jednog počinitelja
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Za šetače, osobito ljubavne parove Stossmayerovo šetalište jedno je od najromantičnijih u gradu. Za turiste je Strossmayerovo šetalište obavezna ruta na putu prema znamenitostima Gornjeg grada.

Za huligane i delinkvente šetalište je mjesto sustavnog uništavanja gradske imovine, a posebno su im omiljene ulične svjetiljke na Zakmardijevim stubama, koje uništavaju u noćnim satima.

Nitko nije zadužen

Svjetiljke na stubama koje vode iz Radićeve ulice do Gornjeg grada početak su šetališta i na meti su obično “nepoznatih počinitelja”, nedohvatnih komunalim redarima, policajcima i svima odgovornima za čuvanje gradske imovine.

Za popravak i postavljanje novih uličnih svjetiljki lani su bili zaduženi djelatnici Elektre.

- Svjetiljke na tim stubama, kao i ostala ulična rasvjeta, nisu u našoj nadležnosti jer još nismo potpisali novi ugovor s Gradom o održavanju - kažu u Elektri i dodaju kako su ulične svjetiljke na Zakmardijevim stubama do tri puta skuplje od običnih jer se naručuju iz specijalizirane staklarne.

Natječaj za održavanje objekata i uređaja javne rasvjete u Zagrebu završen je 5. siječnja, a odluku o novom održavatelju bit će donesen na sljedećoj sjednici Gradske skupštine, koja je zakazana za sredinu veljače. Do tada će Zakmardijeve stube biti u mraku, a krhotine razbijenih svjetiljki prijetit će prolaznicima.

- Osim što razbijaju svjetiljke, huligani divljaju uokolo i lupaju po našim izlozima. Kako je prolaz mračan, u večernje sate tu se skupljaju alkoholičari i drugi sumnjivi tipovi - kaže Martina, zaposlena u salonu Apropos.

Na mrak se žale i zaposlenici Hidrometeorološkog zavoda na Gornjem gradu, koji svakodnevno prolaze tim stubama, ali i učenici i nastavnici Gornjogradske gimnazije.

Počinitelje teško pronaći

U Gradskom uredu za prostorno uređenje obećali su da će, unatoč tome što još nijedna tvrtka nije zadužena za održavanje javne rasvjete, ipak riješiti problem.

- Situacija je abnormalna: svjetiljke na Zakmardijevim stubama uređujemo nekoliko puta na godinu. Obratit ćemo se Elektri da riješi taj problem. Osim toga, pozivamo policiju da češće obilazi taj dio grada, poznat po huliganskim ispadima - kaže pročelnik Davor Jelavić.

U policiji pak odgovaraju da počinitelje još nisu pronašli.

- Vandalizam se događa najčešće noću pa nitko ne uočava počinitelje i stoga ih je teško pronaći. Pokušat ćemo to riješiti češćim obilascima, a u dogovoru s Vijećem gradske četvrti Gornji grad možda i postaviti kamere kako bi delinkventi napokon dolijali - rekao je Mario Antolić, šef kontakt-policajaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. listopad 2024 09:21