HND protiv Sutlića

Podrška HTV-ovoj četvorki: 'Ovo je klasičan primjer osobne osvete!'

'Posve je jasno da je proceduru otpuštanja četvero novinara pokrenuo Vanja Sutlić i to zato da se ne bi raspravljalo o njegovoj smjeni', rečeno je u HND-u
Zagreb, 291009.Novinari HTV-a koji su pred otkaznim rokom zbog svadje sa ravnateljem HTV-a Vanjom Sutlicem, jutros su dosli u Hrvatski sabor na odbor za ljudska prava. Na slici: Maja Sever, Robert Zuber i Lela Knezevic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Riječ je o nečuvenom pokušaju otkaza četvoro novinara HTV-a koji je očito iz osobne osvete pokrenuo glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić. Iako se sada spominju dvojica ravnatelja HTV-a i Hrvatskog radija, posve je jasno kako je sve to upravo Sutlić pokrenuo, a do toga je došlo u njegovoj kontraofenzivi kako se ne bi raspravljalo kako on treba otići sa svog mjesta zbog brojnih afera u koje se sam upleo. Hrvatsko novinarsko društvo učinit će sve da sačuva njihova radna mjesta i profesionalni dignitet - kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HND-a Zdenko Duka koja je organizirana u znak potpore Sanji Mikleušević-Pavić, Maji Sever, Robertu Zuberu i Leli Knežević koji su javno izjavili kako je Vanja Sutlić njihovu kolegicu Ivanu Dragičević- Veličković nazvao "četničkom kurvom".

Na skupu u prostorijama HND-a pojavio se i veliki broj dobro znaninh HTV-ovih lica poput Aleksandra Stankovića, Petra Štefančića, Mirne Zidarić, Nevene Rendeli, Ilije Jandrića, Olivera Dražića, ali i član Programskog vijeća HRT-a koje bi slijedeći tjedan trebalo raspravljati o cijelom slučaju Hašim Bahtijari.

Pojavio se također i predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović, te Silvana Menđušić, Igor Mirković, Vesna Balenović, Zoran Pusić, Dubravko Šimenc te drugi.

Novinari se danas iz svojevrsnog protesta prema aktima HRT-a koji im brane javne istupe nisu željeli previše izjašnjavati, no to su za njih učinili njihovi odvjetnici Krešo Škarica i Čedo Prodanović, a tu šutnju odlučila je prekinuti HTV-ova novinarka i ratna reporteka iz Višnja Kamenski Bračun progovorivši kako ima liječničku potvrdu da se nad njom provodi mobing.

Danas se sastala i koordinacija deset sindikata HRT-a koja je saznajemo se odbila zahtjev poslodavca za pozitivno očitovanje za izvanredne otkaze te traže da se cijeli postupak obustavi. ‘Četvorka’ je dobila i podršku braniteljskih udruga, a bili su i kod Furia Radina predsjednika saborskog odbora za ljudska prava, kojem je među ostalim poput još nekih tijela poslan dopis Aktiva novinara HTV-a sa 78 potpisa HTV-ovaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:42