PRVA KAZNA ZA SEKSUALNI MOBING

Voditelj Interspara ide u zatvor zbog vulgarnih pitanja

 Jure Mišković/Cropix

ZADAR - Na Općinskom sucu Zadru u utorak su izrečene prve kazne za seksualni mobing u Hrvatskoj. Aleksandar Knežević (46), voditelj trgovačkog lanca Interspar u Zadru nepravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog verbalnog i spolnog uznemiravanja Julije Baljak (33), trgovkinje u tom centru.

Domar Šime Strika (45), koji je u skladištu istog centra napao i seksualno napastovao drugu djelatnicu, Ankicu Dragaš (35), dobio je uvjetnu kaznu od četiri mjeseca zatvora s rokom kušnje od dvije godine.

Kneževića je optužnica teretila da je od svibnja 2005. do ožujka 2008. godine svoju djelatnicu Juliju Baljak u više navrata uznemiravao vulgarnim pitanjima poput "koji broj grudnjaka nosiš", "kakvo ti je donje rublje", a vrhunac su bile izjave poput "najradije bi te opalija kad si tako ljuta". Time je, prema riječima sutkinje Ane Zrilić, Knežević povrijedio njezino dostojanstvo i pravo na rad umjesto da kao voditelj centra štiti i omogući normalne radne uvjete.

Druga djelatnica Ankica Dragaš žrtva je bludnih radnji domara Strike koji ju je u studenom 2007. godine, u cilju zadovoljenja spolnog nagona, napao u skladištu i s leđa uhvatio za grudi dok se nije mogla braniti. Spasila ju je kolegica koja je čula njezin vrisak. Zlostavljanje u "Intersparu" prvi je slučaj mobinga koji su krim policija i državno odvjetništvo procesuirali po službenoj dužnosti, a slučaj je završio na sudu nakon što su dvije djelatnice odlučile javno progovoriti o ponižavanjima kojima su svakodnevno bile izložene.

Iako su i prije toga u više navrata upozoravale upravu "Spara" i preko sindikata tražile da ih se zaštiti od zlostavljača, nije poduzeto ništa. Čak i nakon što su podignute optužnice, Knežević i Strika su ostali raditi u "Intersparu" na svojim radnim mjestima, a Julija Baljak i Ankica Dragaš bile su prisiljene otići na bolovanje jer nisu mogle raditi sa svojim zlostavljačima.

Od prošlog tjedna Knežević više ne radi u Intersparu, a sporazumni raskid ugovora tražio je zbog navodnog pritiska medija. Suđenje, koje je od samog početka bilo zatvoreno za javnost, trajalo je više od dvije godine, saslušano je 19 svjedoka i pregledano mnoštvo dokumentacije iz Interspara. Troškove psihijatrijskog vještačenja od 14 tisuća kuna mora platiti Knežević i to u toku od 15 dana.

Važna presuda za hrvatsko pravosuđe



- Ova presuda ima iznimno veliki značaj za hrvatsko pravosuđe i sve buduće slučajeve zlostavljanja na poslu koji su do sada bili procesuirani samo privatnim tužbama, bez policije i odvjetništva. Suđenje je vođeno prema najvišim standardima i trajalo je relativno kratko za domaću sudsku praksu - rekao je pravni zastupnik SSSH-a Vedran Uranije. Dvije djelatnice nisu željele komentirati presudu rekavši tek da su zadovoljne presudom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:34