ŠOKIRANI ŠPANJOLCI

Švicarci kreirali senzaciju, europski prvaci startali porazom!

Prvi favorit SP-a izgubio je od Švicarske 0-1, predstavivši se sporom, čak i bezidejnom igrom protiv zatvorenog suparnika
 AP

ZAGREB - Južna Afrika možda doista nije suđena Španjolcima! Europski prvaci ovdje su prije godinu dana izgubili od SAD-a, jedini put u posljednje četiri godine do novog dolaska na Rt dobre nade, samo za 0-1 protiv Švicarske!

Na stranu poraz, ali prvi favorit Svjetskog prvenstva predstavio se sporom i bezidejnom igrom protiv zatvorenog suparnika. Stari, dobri Ottmar Hitzfeld postavio je gustu, plitku i kompaktnu formaciju čija je zadnja linija bila na rubu 16-erca, a dvije prve špice bile taktičko iznenađenje za moguće poentiranje iz drugog plana. I upravo se to dogodilo u 52. minuti, kad je Gelson Fernandes, koji je toliko nahvalio Španjolce u najavi, prošao kroz pukotinu u sredini i kroz bilijar s Piqueom uspio poentirati.

Reagirao je ubrzo s klupe Del Bosque, ali jedino što su Španjolci uspjeli bile su poluprigode Ville, Torresa i Navasa, te greda Xabija Alonsa. Nedostajao je neki majstorski potez poput Maiconova, bez kojeg bi i Brazilci dan prije teško prošli Sjeverne Korejce.

Prvo poluvrijeme Španjolsci su odigrali u nižoj brzini, drugo samo u nijansu većoj, nervoza nakon 0-1 učinila je svoje. Xavi je djelovao umorno i bezidejno, Iniesta tek malo bolje, no najviše su podbacili stražnji bočni koji su trebali raditi višak, S. Ramos i Capdevila.

Torres, koji je ušao s klupe, nakon dvomjesečne stanke gotovo neupotrebljiv, možda bi bolji izbor bio 195 cm visoki Llorente. Dvije naj-prigode ostale su Piqueova iz 24. i Villina iz 45. minute. Prvu je pravodobnim ulaskom u šut osujetio Benaglio, drugu je lošim gađanjem upropastio novi napadač Barcelone.

Ako ima dobrih vijesti za Španjolce, sljedeći suparnik im je Honduras...

Svjetsko nogometno prvenstvo, 1. kolo skupine H:

Španjolska - Švicarska 0-1 (Fernandes 52)

Čile - Honduras 1-0 (Beausejour 34)

Redoslijed: 1. Švicarska 3, 2. Čile 3, 3. Honduras 0, 4. Španjolska 0

ŠPANJOLSKA - ŠVICARSKA 0-1 (0-0)

Španjolska: Casillas; S. Ramos, Pique, Puyol , Capdevila; Busquets (od 62. F. Torres), Xabi Alonso; D. Silva (od 62. J. Navas), Xavi, Iniesta; Villa

Švicarska: Benaglio; Lichtsteiner, Senderos (od 35. Von Bergen), Grichting, Ziegler; Barnetta (od 90+2 Eggimann), Inler, Huggel, G. Fernandes ; Derdiyok (od 79. H. Yakin); N’kufo

Strijelac: 0-1 Gelson Fernandes (52)

Žuti kartoni: Girchting, Ziegler, Benaglio, H. Yakin (Švicarska). Sudac: Howard Webb (Engleska). Stadion: Durban. Gledatelja: 61.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 06:09