VINISTRA 2011.

Trijumfirali poznati istarski veterani: Kozlović šampion, Matoševiću 4 zlata

ZAGREB - Gianfranco Kozlović, momjanski vinar koji je značajno obilježio komercijalnu, pa i kvalitativnu eksploziju istarske malvazije, na ovogodišnjoj je Vinistri osvojio dvostruku titulu. U kategoriji mladih malvazija pobjednicom je proglašena malvazija tvrtke M and G International iza koje, među ostalima, stoji i Kozlović.

U kategoriji zrelih malvazija trijumfirala je Kozlovićeva Akacija iz 2009. godine.

Osim te dvije pobjede, Kozlović je osvojio još čitav niz zlatnih medalja. Dva su zlata dobile dvije Santa Lucije iz različitih berbi (najprestižnije je Kozlovićevo vino), zlato je, također, osvojio Kozlovićev Momjanski muškat, te mlada malvazija s etiketom MaDeBaCo: ovdje je riječ o zajedničkom izvoznom projektu Ivice Matoševića, Morena Degrassija, Franka Kozlovića i američkog kultnog i uspješnog restoransko-vinskog poduzetnika Joea Bastianicha, sina legendarne istarske kuharice Lidije, jedne od prvih američkih velikih kuharskih TV zvijezda i vlasnice sjajnog newyorškog restorana Felidia.

Još jedan istarski vinski prvoborac, Kozlovićev prijatelj Ivica Matošević, glavni ideolog istarske vinske scene i utemeljitelj Vinistre, osvojio je četiri zlatne medalje. Kozlovićev i Matoševićev uspjeh pokazuju da su veterani hrvatskog privatnog vinarstva i dalje u reprezentativnoj formi.

Za prvo mjesto u konkurenciji zrelih terana izborio se Benvenuti s vinom iz 2008. godine, dok je među mladim teranima pobijedio Elio Fakin, također iz Motovuna.

U konkurenciji refoška prva su mjesta, očekivano, zauzeli Slovenci, na čelu s vinarijom Steras iz Izole.

Najbolje ocijenjena vina na ovogodišnjoj Vinistri (koja ne pripadaju kategorijama gdje se proglašavaju šampioni) jesu Benvenutijev momjanski muškat iz 2008. godine s 92.60 bodova te slatka malvazija Vin de Rosa, koju je proizveo Sergio Delton iz Vodnjana, s točno 92 boda.

Vinistra će za javnost svoj program imati 13. i 14 svibnja u Poreču. Međutim, na Vinistru ne dolaze neki od vodećih istarskih vinara: ove godine nije bilo ni Stancije Meneghetti, ni Claija, ni Roxhanicha, ni Toljeve Nevine, ali ni Coronicina Gran Terana, jednog od zaštitnih znakova istarske i hrvatske vinske scene. Nekonzistentnost žirija jedan je od glavnih razloga apstinencije pojedinih značajnih vinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:39