(P)ostanite fit

Odlazite na godišnji odmor? Trenerica Monika donosi najbolje vježbe za održavanje forme koje možete izvoditi i na plaži

‘Postavite si realne ciljeve. Na odmoru je normalno imati manje energije za vježbanje pa je bitno da si maksimalno prilagodite aktivnosti‘, kaže trenerica

trenerica Monika Đurić

 Marko Todorov/Cropix

Čini se kako u posljednje vrijeme svijetom vlada atmosfera želje za konstantnim životnim i karijernim napretkom. Iako je ambicioznost poželjna osobina, nerijetko može dovesti do pretjeranog rada i zanemarivanja vlastitog slobodnog vremena i zdravlja. Budući da je vrijeme godišnjih odmora, treba podsjetiti kako je odsutsvo s posla jako važno za produktivnost, kreativnost i mentalno blagostanje.

Bilo da odlazite na uživanje u hrvatskoj obali, kratki izlet u okolno mjesto ili se jednostavno planirate sklupčati uz dobru knjigu kod kuće, razdoblja odmora i opuštanja su od ključne važnosti kako biste se osjećali sretno i zdravo. Mali rituali odmora mogu pomoći u revitalizaciji zdravlja, osvježiti um i poboljšati opće blagostanje. Uzimanje slobodnog vremena pomaže pri oporavku od stresa povezanog s poslom i brojnih pritisaka profesionalnog života te poziva da se usredotočite na sebe, svoje interese i hobije. Zato pri odlasku na godišnji odmor, ne zaboravite utišati sve aplikacije povezane s poslom kako biste se u potpunosti prebacili na stanje uživanja.

Iako je svaka promjena lokacije dobra, Hrvati preferiraju odlazak na more, što ne treba čuditi jer se pokazalo da morski zrak pozitivno utječe na fizičko i mentalno zdravlje. Pozitivan utjecaj na mentalno i fizičko zdravlje, kao i brojne druge benefite dobivamo i redovitom tjelovježbom pa zašto ovog ljeta ne spojiti to dvoje i odraditi pokoji trening na plaži?

Fitness trenerica Monika Đurić pojasnila nam je kako se najbolje pripremiti za aktivan godišnji odmor.

- Postavite si realne ciljeve. Na odmoru je normalno imati manje energije za vježbanje pa je bitno da maksimalno prilagodite aktivnosti sebi, prostoru i opremi koju imate na raspolaganju. Vježbe s vlastitom težinom ili korištenje otpornih traka uvijek su dobra opcija za trening cijelog tijela. Moj savjet je da trenirate 30 minuta dva-tri puta tjedno ili da, umjesto klasične tjelovježbe, odaberete neku drugu fizičku aktivnost – govori Monika i dodaje kako je za održavanje rutine treninga na godišnjem odmoru ključno isplanirati aktivnosti unaprijed.

image

trenerica Monika Đurić

Marko Todorov/Cropix

Za vježbanje na otvorenom, odnosno na plaži, trenerica ima samo riječi hvale.

- Vježbanje na otvorenom često je bolje od vježbanja u zatvorenom prostoru. Aktivnosti na plaži pridonose smanjenju stresa i povećanju mentalne dobrobiti jer zvuk valova, miris mora i sunce mogu imati opuštajući učinak pa treba spojiti ugodno s korisnim. Uz to, tijekom izlaganja suncu, tijelo proizvodi vitamin D, koji je ključan za održavanje zdravlja kostiju i imunološkog sustava, a udisanje svježeg zraka pomaže poboljšanju funkcije pluća, disanja te pozitivno utječe na zdravlje cijelog tijela pa vježbanje na plaži donosi ne samo fizičke, već i mentalne benefite – govori.

Kako biste izvukli ono najbolje od godišnjeg odmora i vježbanja na plaži, treba se opremiti i dodatnim sadržajem. dm u svom konceptu Dobre cijene u svako vrijeme nudi brojne artikle po najboljim cijenama pa više ne morate trčati za akcijama, već svoju kupnju možete uvijek obaviti bez stresa, fizički ili putem dm online shopa. Ponuda artikala sada je još povoljnija, a obuhvaća dm marke, kao i marke partnera. Tako svatko može pronaći nešto za sebe po trajno dobrim cijenama, a sve proizvode možete pronaći i u ‘Moj dm’ aplikaciji.

Vježbanje na plaži i cjelokupan godišnji odmor ne može proći bez SUNDANCE mlijeka za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50 ili, ovisno o preferencijama SUNDANCE ulja za sunčanje u spreju sa zaštitnim faktorom 20, koji uz zaštitu od sunca, ostavlja i nježan sjaj na koži. Neizostavan je i Nivea dezodorans u spreju koji daje prijekopotreban osjećaj svježine i 48 sati zaštite od znojenja uz posebnu njegu osjetljive kože pazuha.

image
dm

dmBio sitne zobene pahuljice bez glutena uz dodatak dmBio chia sjemenki i dmBio Barista napitka od zobi i soje idealna su kombinacija za doručak na odmoru ili obrok nakon treninga jer sadrže kvalitetan izvor ugljikohidrata, vlakana i nezasićenih masnih kiselina. Osim u zobenim pahuljicama, Barista napitak izvrstan je dodatak kavi, ali i kao samostalno piće. Za ljubitelje slađe zobene kaše ili kave, odličan izbor je dmBio sirup od soka agave, koji se može upotrebljavati i za pečenje.

image
dm

Koncept Dobre cijene u svako vrijeme omogućuje uštedu pri svakoj kupnji i kupovinu bez stresa već dugi niz godina.

Dobre cijene u svako vrijeme vrijede:

• za cijeli asortiman

• svim radnim danima

• u dm online shopu i u svim prodavaonicama dm-a

• bez dodatnih kupona ili kartica lojalnosti

• garantirano minimalno četiri mjeseca

Vrijeme za vježbanje

Nakon što smo doznali koje sve benefite dobivamo vježbanjem na plaži, trenerica Monika nam je pokazala koje vježbe su idealne za održavanje forme na godišnjem odmoru.

Prvi na redu su iskoraci. Postavite se nogama u širini kukova, stopalima ravno prema naprijed. Krenite u zanoženje pogrčenom nogom tako da se koljenom približite tik do poda. Radite naizmjenično osam puta s obje noge, u četiri serije.

image

trenerica Monika Đurić

Marko Todorov/Cropix

Nakon iskoraka, vrijeme je za sklekove. Postavite se dlanovima na pod u upor nešto šire od širine ramena. Za varijantu ženskog skleka spustite koljena na pod tako da vam ramena, kukovi i koljena budu u jednoj ravnini. Polako se krenite spuštati dok vaši laktovi ne dođu do kuta od 90 stupnjeva ili manje. Ako ste u mogućnosti, pokušajte ići do pozicije da vam prsa dotaknu tlo. Također napravite po osam ponavljanja u četiri serije.

image

trenerica Monika Đurić

Marko Todorov/Cropix

Slijedi vježba naziva ‘mrtvi kukac’. Lezite na leđa. Podignite obje ruke u visini ramena i podignite noge od poda pod kutem od 90 stupnjeva. Počnite spuštati naizmjeničnim pokretom desnu ruku iza glave i lijevu nogu prema naprijed. Ponovite postupak sa drugom stranom. Radite vježbu naizmjence na svaku stranu po osam ponavljanja u četiri serije sporo i kontrolirano.

image

trenerica Monika Đurić

Marko Todorov/Cropix

Nakon ove vježbe, vrijeme je za malo skakanja uz kombinaciju čučnja i skoka. Prvo se postavite u položaj čučnja, s ravnim leđima, nogama malo šire od ramena i prstima okrenutim lagano prema van. Zatim se snažno gurnite prema gore, stišćući gluteuse i eksplozivno skačite, podižući ruke iznad glave. Prilikom skoka, pokušajte se što više uspraviti u zraku i spustite se nazad u položaj čučnja. Napravite 10 ponavljanja u četiri serije.

image

trenerica Monika Đurić

Marko Todorov/Cropix
image

trenerica Monika Đurić

Marko Todorov/Cropix

Kao šećer na kraju, stižu poznati penjači, odnosno mountain climbers. Stanite se u poziciju visokog upora, oslonjeni na dlanove i nožne prste te naizmjenično povlačite koljena prema prsima. Vježbu ponovite 10 puta na svaku stranu u četiri serije.

image

trenerica Monika Đurić

Marko Todorov/Cropix

Nakon odrađenog treninga, treba se nagraditi i nahraniti svoju kožu. Balea ulje za čišćenje lica uklonit će sve nečistoće i višak sebuma i dati koži lica zasluženu dozu njege i luksuza, dok je za tijelo idealan Ziaja marshmallow šećerni piling. Hranjivi sastojci ovog pilinga, poput karite maslaca i prirodnih kristala šećera učinkovito omekšavaju, njeguju i zaglađuju kožu te stvaraju delikatan zaštitni sloj koji sprječava dehidraciju, sve to uz neodoljiv miris sljezovih kolačića i jagoda.

image
dm

Ukoliko zbog pojačanog znojenja primijetite poneki prištić, možete poseći za Balea flasterima protiv prištića, koji zahvaljujući antibakterijskoj formuli sa salicilnom kiselinom brzo isušuju nepravilnosti i ostavljaju kožu blistavom.

image
dm

Balans je ključan

Održavanje balansa između opuštanja i aktivnosti na odmoru ključno je za maksimalno iskorištavanje slobodnog vremena, odmora, ali i održavanje tjelesne kondicije. Trenerica Monika kaže kako je pretjerivanje u aktivnostima česta greška koja dovodi do premorenosti, dehidracije ili čak ozljeda.

- S druge strane, izbjegavanje fizičke aktivnosti, ili pak potpuno zanemarivanje, može rezultirati smanjenjem energije te osjećajem nezadovoljstva i lošeg raspoloženja – pojašnjava i dodaje kako je za fizičku aktivnost ljeti najbolje birati rano jutro ili kasno poslijepodne.

- Za održavanje balansa bitno je odabrati aktivnosti koje volite i koje ne zahtijevaju preveliki napor, ali i slušati svoje tijelo. Primjerice, ako se osjećate umorno ili nemate volje za aktivnosti, ostavite taj dan za potpuni odmor. Također, možete si unaprijed odrediti jednu fizičku aktivnost dnevno, a ostatak dana ostaviti slobodno kako biste se opustili – savjetuje trenerica.

image

trenerica Monika Đurić

Marko Todorov/Cropix

- Na godišnjem si odmoru nemojte uskraćivati ono što volite. Na primjer, ako vam se jede sladoled, pojedite ga te potom odradite malo dužu šetnju kako biste postigli ravnotežu između opuštanja i aktivnosti. Uživajte u hrani, ali birajte umjerene porcije te izbjegavajte pretjerano konzumiranje visokokaloričnih obroka – nastavlja.

- Nemojte zaboraviti da godišnji odmori nažalost brzo prolaze, stoga iskoristite to vrijeme najbolje što možete kako bi se na kvalitetan način odmorili i napunili baterije za nadolazeće obaveze – zaključuje trenerica Monika Đurić.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i dm-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 12:03