Vodič za ljeto

Volite (se) fotografirati, ali ne uspijevate pogoditi pravi kut? Jedno pravilo učinit će svaku fotku savršenom!

Ljeto je poznato kao sezona putovanja, a hrvatska obala prepuna je divnih lokacija koje su kao stvorene za usavršavanje umijeća fotografiranja

Fotografiranje uz more

 Božo Radić/Cropix

Ako nije na društvenim mrežama, nije se ni dogodilo. Rečenica je to koja savršeno opisuje digitalno doba obilježeno gomilom sadržaja kojeg svakodnevno konzumiramo. Da su društvene mreže ušle u svaku poru života govori činjenica da prosječan čovjek dnevno provede oko dva i pol sata skrolajući po raznim platformama, a zahvaljujući njima je porasla i popularnost fotografija pa se procjenjuje da dnevno „okinemo“ do 20 fotografija na svojim pametnim telefonima, što uopće nije loše. Fotografije mogu poslužiti kao pravi dnevnik uspomena i utjecati pozitivno na raspoloženje jer omogućuju prisjećanje na drage aktivnosti, mjesta koja smo posjetili, ljude koji su nam bitni. Bilo da se radi o savršeno uhvaćenom trenutku zalaska sunca, spontanom selfiju s prijateljima ili nesvakidašnjem kadru prirode koji oduzima dah, najbolji trenuci našeg života često su ovjekovječeni upravo uz pomoć fotografija.

Zahvaljujući napretku kvalitete kamera na mobitelima, gotovo svatko može dobiti savršenu fotografiju za društvene mreže. Budući da je ljeto sezona putovanja, a hrvatska obala prepuna divnih lokacija i znamenitosti, nema boljeg perioda za treniranje umijeća fotografiranja. Preko 70 posto Hrvata će ovo ljeto provesti na našoj obali koja je prepuna skrivenih ljepota koje bi bilo šteta ne zabilježiti okom kamere i podijeliti na društvenim mrežama. Kako bi od svog profila na društvenim mrežama napravili malo remek-djelo, treba slijediti ove savjete!

Dobra lokacija zlata vrijedi

Lokacija je jedna od najbitnijih stavki za dobru fotografiju jer pomaže stvoriti dobar dojam te u tren oka učini fotografiju vizualno atraktivnom. Ovaj moćan alat pomaže u stvaranju narativa fotografija, može ispričati priču o mjestu gdje je snimljena, lokalnim stanovnicima, običajima i atmosferi.

Različite lokacije nude raznovrsne pejzaže, arhitekturu i prirodne ljepote koje obogaćuju fotografije te pomažu zabilježiti jedinstvene kulturne i povijesne aspekte nekog mjesta. Ukoliko na fotografiji želite istovremeno zabilježiti zanimljivi veliki spomenik i sebe ili drugu osobu, ključ je udaljiti osobu od same građevine i fotografirati do pasa kako bi se dovoljno dobro vidjele osoba i znamenitost.

Posebno su zanimljive lokacije koje nisu meta turističkih fotografija, poput malih uličica na obali, okolnih sela i otočića. Osim što na takvim mjestima svjedočimo istinskom iskustvu života na toj destinaciji, imate priliku fotografirati autentične fotografije kakve nitko još nije objavio!

image

Ilustrativna fotografija

Shutterstock

Iako osamljena mjesta često odišu posebnim šarmom i predivnim krajolikom, nedostupnost sadržaja, poput odgovarajućeg bankomata, može prilično pokvariti dojam kojeg ni dobra fotografija neće moći popraviti.

Kako se ne biste našli u sličnoj nezgodnoj situaciji, ovog ljeta se pouzdajte jednostavnost i sigurnost digitalnih plaćanja. Idealan partner za sva ljetna putovanja je Aircash Mastercard kartica, uz koju vam bankomat neće biti niti potreban jer su sva vaša plaćanja udaljenja na jedan klik ili dodir. Za još veću sigurnost na putovanjima dodajte svoju Mastercard Aircash karticu u Apple Pay i zaista u šetnju i fotografiranje možete samo s vašim mobitelom.

Aircash Mastercard karticu možete kupiti na Amazonu ili na fizičkim prodajnim mjestima kao što su kisoci Tiska i iNovina ili benzinske postaje INA i Tifon. Uz Aircash prepaid Mastercard karticu sigurna je i svaka vaša online kupnja – bez dijeljenja osobnih podataka. U slučaju da izgubite svoju Aircash Mastercard karticu na putovanju, možete je blokirati unutar Aircash aplikacije i to samo jedim klikom.

Aircash Mastercard kartica kompatibilna je i s Apple Pay sustavom pa ne morate brinuti o tome imate li uopće karticu sa sobom. Nema mjesečnih naknada niti povezivanja s bankovnim računom, a moguće je povezati do pet Aircash kartica na Aircash novčanik i upravljati zasebno svakom od njih u Aircash aplikaciji. Osim toga, putem aplikacije Aircash možete plaćati parking, ulaznice za trajekte i nadoplatiti ENC kako bi uspješno dospjeli do svake željene lokacije.

Moć osvjetljenja

Nakon što ste osigurali pristup novcu, vrijeme je za drugi korak. Sigurno ste već mnogo puta čuli da o osvjetljenju najviše ovisi kvaliteta fotografije. Najbolji prijatelj u ostvarivanju idealne količine svjetlosti je takozvani zlatni sat, odnosno, prvi sat nakon izlaska sunca i zadnji sat svjetla prije zalaska sunca, no, sjajne fotografije naći će se u galeriji vaših objava i bez toga. Bitno je samo izbjegavati fotografiranje u podne jer je tada osvjetljenje prejako, a još jedna tajna dobre fotografije je u tome da sunce uvijek bude iza fotografa kako bi osoba ili znamenitost dobili idealnu količinu svjetlosti.

image

Fotografiranje ljeti

Saša Burić/Cropix

Nepovoljna sjena sunca može stvoriti privid velikih crnih kolutova oko očiju, istaknuti bore i pokvariti cjelokupan dojam fotografije. Kako bi bili sigurni da ste dobili idealnu fotografiju, pogledajte ju dalje od sunca kako bi se na zaslonu mobitela dobro vidjele sve boje i detalji.

Predah od fotografiranja napravite uz planiranje daljnjih aktivnosti u danu. Ako je u gradu neki zanimljiv koncert ili se odlučite ‘skoknuti‘ na obližnji otok, sve potrebne karte možete kupiti preko svoje Aircash aplikacije. Aircash vam olakšava i povratak kući jer putem aplikacije možete nadoplatiti ENC, ali i kupiti autobusnu kartu, što ga čini pogodnim za svakoga.

Vraćanje kući s odmora često znači i povratak obavezama, od čišćenja kuće, ponovne prilagodbe na radne obaveze te plaćanje režija. Iako ne može otići na posao umjesto vas, uz pomoć Aircash aplikacije brzo i sigurno plaćate sve račune koji su se nagomilali za vrijeme putovanja.

Promijenite perspektivu

Poigravanje s kutovima može pomoći u stvaranju nesvakidašnje fotografije na društvenim mrežama. Ne mora uvijek sve biti po pravilima pa za iduću fotografiju isprobajte žablju ili ptičju perspektivu kako bi dobili potpuno novu viziju prostora. Različiti kutovi mogu stvoriti iluziju dubine i visine, čineći fotografije zanimljivijima, a za još vizualne raznolikosti, pokušajte nakositi kameru.

image

Ilustrativna fotografija

Shutterstock

Zrnate i mutne fotografije i dalje su vrlo popularne jer ne djeluju „namješteno“. Ukoliko želite imati takav tip fotografije, pri poziranju, napravite lagani pokret, poput okretaja glavom ili zabacivanja kose i dobit ćete idealnu opuštenu fotografiju. Možda će trebati nekoliko pokušaja, ali ćete garantirano dobiti unikatan materijal za objavu na društvenim mrežama.

Ispričajte priču

Slike na društvenim mrežama trebale bi biti zanimljive i zapamćene od strane pratitelja. U moru objava, treba biti autentičan i navesti pratitelje na zaustavljanje upravo na vašoj fotografiji. Osim već spomenute lokacije koja može ispričati zanimljive priče, bitan je i izraz lica osoba na fotografiji. Široki osmijeh i opuštene, otkačene poze odlične su za prijenos atmosfere putovanja.

image

Fotografiranje ljeti

Duško Marušić/Cropix

Uz to, zapamtite da ne mora svaka fotografija koju objavite biti savršeno namještena. Autentični trenutci s obitelji i prijateljima na putovanju idealni su za objavu, a jednog dana poslužit će za prisjećanje lijepih trenutaka. Fotografirajte drage osobe dok uživaju u pogledu na more, piju omiljeno piće ili se jednostavno smiju i uživaju te ubacite u svoj skup objava.

Vrijeme za uređivanje fotografija

Nemojte žuriti s objavama. Preko dana uživajte u odmoru i svim ljepotama koje vas okružuju, a kada dođete u smještaj, pregledajte čime raspolažete i krenite u akciju. Prvo odaberite fotografije koje su vrijedne objave, a zatim ih uredite. Uređivanje fotografija ne mora biti profesionalno, dovoljno je prilagoditi svjetlinu, kontrast i oštrinu tako da fotografija na najbolji mogući način prenosi stvaran izgled osobe ili nekog mjesta.

image

Ilustrativna fotografija

Shutterstock

Zapamtite da najbolje fotografije na društvenim mrežama nisu samo vizualno privlačne, već pričaju priču, bude emocije i služe za stvaranje uspomena. Kao u svemu, praksa je ključna i za okidanje dobre fotografije, stoga usvojite sve savjete i krenite fotografirati već danas kako bi do ljetovanja bili pravi profesionalci.

Za što lagodnije putovanje, nabavite svoju Aircash Mastercard karticu na Amazonu ili na fizičkim prodajnim mjestima već danas, na svoj mobitel preuzmite i instalirajte Aircash aplikaciju i počnite s istraživanjem svih pogodnosti koje vam oni nude!

Osvojite ručnik za plažu!

Prvih 100 čitatelja ovog članka koji su ujedno i korisnici Aircasha mogu osvojiti besplatan Aircash ručnik za plažu. Dovoljno će biti da se prijavite ovdje i ručnik vam stiže na kućnu adresu!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije, Aircasha i Mastercarda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 08:55