Podržimo održivo

Net Zero transformaciju gospodarstva pokreću radikalne suradnje

 promo

Net Zero ciljevi danas su sastavni dio industrijskih i trgovinskih strategija, što potvrđuje njihovu važnost u gospodarstvu. Klimatski ciljevi i održivost dio su strategija središnjih banaka, trgovinskih sporazuma i fiskalnih politika. Naglasak se sve više stavlja na stvaranje radnih mjesta, infrastrukturu i povećanje konkurentnosti. Riječ je o značajnim promjena u odnosu na stanje prije pet godina kada je fokus bio isključivo na ekološkim politikama i usklađenosti s regulativama.

Motivacija poduzeća na stvaranje održivih poslovnih modela koji nadilaze regulativne zahtjeve fokus je petog jubilarnog izdanja konferencije Hrvatske gospodarske komore Podržimo održivo 9. i 10. rujna u Zagrebu. Inspiraciju iz prve ruke sudionicima konferencije pružit će Monica Araya, stručnjakinja s više od 25 godina iskustva u održivosti i klimatskim akcijama koja će na konferenciji Podržimo održivo govoriti na temu Put do Net Zero – Suočavanje s klimatskim promjenama.

„Poslovni sektor igra ključnu ulogu u Net Zero transformaciji, a pokretač promjena nije samo usklađenost i ispunjavanje zahtjeva, već inovacija i takozvana radikalna suradnja. Potrebno je stvarati korporativne inicijative i aktivirati saveze za promjene. Jedna tvrtka sama neće moći napredovati dovoljno brzo - potrebni su joj partneri kako bi se zajedno suočili s izazovima,“ poručuje Araya, vizionarka čiji su TED Talks o klimatskim akcijama sakupili nekoliko milijuna video pregleda.

Araya nije samo teoretičarka, ona je jedna od liderica održivosti koja pokreće transformaciju na djelu. Pomogla je u razvoju nacionalnog plana dekarbonizacije Kostarike, bila je savjetnica na COP26 u Glasgowu, a zbog svojih stručnih radova iz sfere održivosti uvrštena je na popis “BBC 100 Women”. Na konferenciji će predstaviti konkretne primjere u korist važnosti stvaranja saveza na Net Zero putu.

image
promo

„Tržišta u razvoju u Africi, Aziji i Latinskoj Americi rastu i usvajaju nove politike Net Zero. Ovo predstavlja novu priliku dok istovremeno raste konkurencija između Kine i Sjedinjenih Američkih Država za osvajanje tržišta čiste tehnologije. Koja je uloga Europe u unapređivanju čistih tehnologija i održivog poslovanja? Na koji način europske tvrtke mogu stvoriti partnerstva u inozemstvu za postizanje zajedničkih ciljeva? Na konferenciji Podržimo održivo pokušat ćemo odgovoriti na ova pitanja,“ naglašava Araya.

Budući da je Transformacija na djelu krovna tema ovogodišnje konferencije, tražit će se odgovori na pitanja koje su to konkretne akcije koje mogu dovesti do stvarnih promjena. Globalni lideri u održivosti petu godinu za redom dominirat će pozornicom najznačajnije domaće konferencije o održivosti za poslovni svijet.

Kroz bogat program panela i diskusija, sudionici će imati priliku čuti i primjere poduzeća koja se uspješno prilagođavaju novim tržišnim zahtjevima i regulativama uz pomoć inovacija. Konferenciju su do sada podržali Visa Europe kao platinasti, INA kao brončani partner te Europska investicijska banka i Europska komisija kao institucionalni partneri. Više informacija o programu i predavačima dostupno je na webu HGK Podržimo održivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. kolovoz 2024 13:31