CARLA BRUNI

Bivša prva dama Francuske optužena za korupciju: Prijeti joj zatvorska kazna

Bivša manekenka puštena je uz jamčevinu i ne može kontaktirati nikoga od onih koji su uključeni u postupak

Carla Bruni i Nicolas Sarkozy

 Arnaud Finistre/Afp

Bivša prva dama Francuske i supermodel Carla Bruni optužena je za korupciju te joj prijeti zatvorska kazna. 56-godišnja Bruni optužena je za pritisak na svjedoka koji je optužio bivšeg francuskog predsjednika, ujedno i njezina supruga, Nicolasa Sarkozyja, da je primao nezakonito financiranje kampanje iz Libije, prenosi Sky News.

Bivša manekenka puštena je uz jamčevinu i ne može kontaktirati nikoga od onih koji su uključeni u postupak, osim svog supruga. Optužbe uključuju manipuliranje svjedocima i pokušaj prijevare vezane uz nezakonita novčana sredstva tijekom predsjedničke izborne kampanje 2007. godine.

Svjedok Ziad Takieddine potvrdio je da je Sarkozy primao milijune nezakonitih isplata iza kojih stoji režim tadašnjeg libijskog predsjednika Muammara Gaddafija.

image

Carla Bruni i Nicolas Sarkozy

Sameer Al-doumy/Afp

Nicolas Sarkozy, koji je bio na čelu Francuske od 2007. do 2012., već je osuđen u dva druga slučaja, no odlučno je negirao krivnju.

U veljači ove godine sud u Parizu proglasio ga je krivim na Žalbenom sudu za nezakonito financiranje njegove reizborne kampanje 2012., čime je potvrđena prethodna presuda nižestupanjskog suda. Osuđen je na zatvorsku kaznu od godinu dana, od koje se polovica odnosi na uvjetnu kaznu.

image

Nicolas Sarkozy

Sameer Al-doumy/Afp

Njegovi odvjetnici uložili su žalbu Kasacijskom sudu, najvišem sudu u Francuskoj, a dok je žalba u tijeku, Sarkozy ne može biti zatvoren, u skladu s francuskim zakonom.

Tužitelji tvrde da je potrošio gotovo dvostruko više od dopuštenog zakonskog iznosa od 22,5 milijuna eura za predizbornu kampanju. Sarkozy je, naime, potrošio 42,8 milijuna eura. Izgubio je od Francoisa Hollandea.

U odvojenom slučaju 2021., 69-godišnji bivši francuski predsjednik proglašen je krivim za korupciju i trgovinu utjecajem. On je prvi bivši francuski predsjednik u modernoj povijesti koji je osuđen na zatvorsku kaznu za kaznena dijela tijekom svog predsjedničkog mandata. Iz aktivne politike povukao se 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:12