KLADIONICE

Argentina treći favorit, usprkos Maradoni

Capello je frustriran nakon posljednjeg testa protiv Platinum starsa (3-0 pobjeda), a Dunga je uhvatio idealan zalet za SP deklasiravši Tanzaniju u Dar es Salaamu
Argentina's head coach Diego Maradona watches their friendly soccer match against Haiti in Cutral Co, May 5, 2010. REUTERS/Marcos Brindicci (ARGENTINA - Tags: SPORT SOCCER PROFILE HEADSHOT)
 Reuters

ZAGREB - Bookmakeri velikih kladionica nemaju dvojbi dok sastavljaju top-liste favorita za Svjetsko prvenstvo. Španjolska je osvojila vrh svakog planetarno zvučnog lanca; najoprezniji je Will Hill koji izglede Del Bosqueove momčadi da prvi put osvoji naslov svjetskog prvaka prati tečajem 4,0, a malo šire ruke su Bwin i Ladbrokes koji istu okladu honoriraju sa 5,0.

Španjolci su status najveće zvjerke osigurali još naslovom na Euru 2008., a potvrdili ga u sljedećoj kvalifikacijskoj kampanji kroz koju su protutnjali bez najmanjeg stresa. Jedini trenutak slabosti dogodio im se lani na Kupu konfederacija koji su prepustili Brazilcima, drugom favoritu World Cupa (tečaj za pobjedu od 4,5 do 5,75).

“Furija” i “selecao” su uvjerljivim nastupima u pripremama za SP potvrdili da su s pravom uvršteni u krug glavnih favorita. Španjolska je u utorak navečer u Murciji s Poljacima igrala generalku uoči polaska u Južnu Afriku, ali ishod tog meča ne može narušiti prepoznatljive konture momčadi, niti utjecati na planove izbornika koji je minuciozno razradio detalje igre. Brazilci su svoju posljednju probu odradili večer prije u Dar es Salaamu, prošetali su se pokraj domaćina Tanzanije 5-1 i potvrdili ono što se odavno zna. Dunga je izbalansirao ozbiljnu natjecateljsku momčad koja povremeno može i šarmirati, ali nije opterećena umiranjem u ljepoti. Oklada na Brazil će se, kao i toliko puta dosad, pokazati kao pametno uložen novac.

Za Englesku i Argentinu to već ne možemo tvrditi, premda bookmakeri čvrsto vjeruju Capellu i Maradoni. Kladionice na turnirsku pobjedu Engleza nude tečaj 8,0 ili 8,5, a bookmakere nisu pokolebale ni alarmantne vijesti iz kampa “tri lava”. Ozbiljan je hendikep izostanak Rija Ferdinanda, obrambenog stupa čije bi mjesto sada trebao zauzeti kronično ozlijeđeni Ledley King. Otočne tabloide ovih dana zabavlja izjava Kingova sina koji je novinarima povjerio da su koljena njegova oca u tako lošem stanju da nije sposoban ni za partiju nogometa u vrtu. No, King nije jedina Capellova briga.

- Moj savjet glasi: shvatite ovo kao ozbiljnu nogometnu utakmicu - morao je Talijan povisiti ton u poluvrememenu utakmice s Platinum Starsima (3-0). Meč je obilježila prevelika nervoza Waynea Rooneyja koji je cijelu utakmicu kočijaški psovao suca, da bi mu na kraju darovao dres. Svih 90 minuta na travnjaku je proveo samo Joe Cole, igrač koji je dobrom partijom protiv Japana uskočio u posljednji vagon kompozicije za Južnu Afriku.

Uz pravog trenera, a uz ovu gotovo perverznu koncentraciju napadačkog talenta, Argentina bi objektivno trebala biti najozbiljniji pretendent na titulu. Od vrha je udaljava figura Diega Maradone koji je karizmom kupio izborničko mjesto i prošvercao se kroz kvalifikacije Božjom milošću. Izgledi Argentinaca za naslov vrte se između tečaja 6,5 i 7,5.

Intrigira tečaj na Nizozemsku (od 9,5 do 11) koja je u pripremnim utakmicama briljirala, čiji su igrači ( Sneijder, Robben, Van Bommel) vukli Inter i Bayern do finala Lige prvaka, a napad im predvodi oporavljeni i gladni Van Persie. “Oranje” stoji bolje od Njemačke, Italije i Francuske u čiju moć zapravo rijetki vjeruju i na njih će igrati po inerciji, respektirajući njihovu tradiciju i “know how” s velikih natjecanja.

Ako lovite iznenađenja, radije pokušajte s Cristianom Ronaldom i Portugalom (od 23 do 35). Tražite li senzaciju, zanimljivo djeluje Paragvaj s izvrsnim Cardozom i Barriosom (tečaj od 67 do 100).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:43