NOVA ZVIJEZDA REALA

Mesut Özil obožava hip-hop i recitira Kuran prije utakmice

Dovoljan je bio samo jedan kraći razgovor i José Mourinho još je jednom ‘upecao’ željenu lovinu. Novi stanovnik svlačionice ispod Santiago Bernabéua po svemu je specifičan
Germany's midfielder Thomas Mueller (L) celebrates with Germany's midfielder Sami Khedira (back, L), Germany's midfielder Mesut Ozil (C) and Germany's midfielder Bastian Schweinsteiger after scoring the opening goal during the 2010 World Cup third place football match Uruguay vs. Germany on July 10, 2010 at Nelson Mandela Bay stadium in Port Elizabeth. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE - AFP PHOTO / CARL DE SOUZA
 AFP

ZAGREB - Na dan utakmice pretkola Lige prvaka sa Sampdorijom, Mesut Özil vjerojatno bi kao i svaki put stigao na trening Werdera i marljivo odrađivao svoje zadatke, da ga nekoliko dana prije nije iznenadio poziv Joséa Mourinha.

Trener Real Madrida, koji je simpatije prema 21-godišnjoj njemačkoj zvijezdi izrazio još za vrijeme SP-a, odlučio je, kao i uvijek kad zagleda moguće pojačanje, “skinuti rukavice”. Uzeo je telefon, okrenuo Özilov broj i vjerojatno mu poručio nešto u stilu: “Čekamo te. Dođi, pogledaj, potpiši i točka.” Naravno, uvjerio ga je.

- Za moj dolazak ovamo zaslužan je isključivo Mourinho. U razgovoru mi je dokazao da je potpis za Real najbolje za moju budućnost. Detalji ostaju između nas, ali znajte da je on glavni razlog što sam ovdje - priznao je Özil.

Cijeli transfer “visio je u zraku” već neko vrijeme, mada je Özil uvjeravao javnost kako će svoj ugovor s Werderom odraditi do kraja. Ipak, bilo je evidentno da ga je škakljao interes većine europskih “gigaklubova”, od kojih je na kraju izabrao onaj - kraljevski.

- Sve je odlučeno u zadnji čas. Drago mi je što je ispalo ovako, a igranje za Real bit će mi ogroman izazov. Sada ubacujem u petu brzinu i naporno ću raditi pod paskom najboljeg svjetskog trenera - još jednom je Özil komplimentirao portugalskom stručnjaku.

Fraza možda zvuči malo nategnuto, ali njemački nogometaš turskog podrijetla doista je - poseban. Djetinjstvo je proveo i u nogomet se zaljubio u radničkoj četvrti Bulmke u Gelsenkirchenu. Njegov djed stigao je iz Turske u Zapadnu Njemačku u vrijeme njezine velike obnove nakon 2. svjetskog rata. Cijela mu je obitelj izrazito pobožna, stoga ne čudi što je Mesut praktični musliman i što mu vjera zauzima važno mjesto u životu.

U Madrid je, zanimljivo, stigao upravo u vrijeme ramazana, svetog mjeseca posta. Baš kao i novi mu suigrači Karim Benzema i Lassana Diarra, Özil će se idućih tjedana morati suzdržavati od hrane i pića sve dok sunce ne zađe. Iako Mourinho sigurno neće zapljeskati činjenici što njegovi igrači na startu sezone “skapavaju” do sumraka, Özil je već prije naznačio da kod vjerskih pitanja nema kompromisa.

- Prije svake utakmice citiram stihove iz Kurana. Tako se bolje fokusiram na ono što me čeka. Suigrači u svlačionici dobro znaju kad počinje moja molitva i svjesni su da me za to vrijeme ne smiju ometati i pričati sa mnom - prepričava Özil svoj redoviti ritual.

Osim po snažnoj privrženosti islamu, strastveni je obožavatelj i - hip-hopa! Iako izgledom nimalo ne djeluje kao netko tko je spreman repati o “novcu, ženama i razbojstvima”, u ritam američkih predgrađa totalno se “ufurao”.

- Da nisam nogometaš, bio bih DJ - priznao je više puta.

Nedavno se s njemačkim hip-hoperom Janom Delayjem čak i našao pred mikrofonom, tijekom snimanja glazbene podloge za jednu reklamu Nikea. Iako, prema onome što smo uspjeli čuti, nije baš netko koga ćete s užitkom ubaciti u svoj CD player i njegova glazba nimalo “ne miluje” uši...

Mesut Özil uspio je u onome što su mnogi dječaci, s kojima je danonoćno haklao na izlizanim pločnicima Gelsenkirchena, uvijek sanjali. S loptom se “zbližio” na igralištu obližnje zgrade, kojeg su okruživali barovi, a koje je među lokalnim “španerima” bilo poznato kao - kavez majmuna.

Jedno desetljeće kasnije, iz kaveza majmuna dogurao je do - kraljevske odaje zvijezda. Njegove “navigacijske” lopte i istančani pasovi sada će, umjesto klinaca iz susjedstva, pronalaziti Ronalda, Higuaína i ostale nogometne velemajstore. Čarobni su putevi nogometa.

Mourinhova momčad skrojena ‘po mjeri’

Polako, ali sigurno, portugalski osobenjak ‘sklepao’ si je ekipu s kojom u nadolazećoj sezoni namjerava pokoriti domaću i europsku konkurenciju. Dolazak dvojice igrača, Canalesa i Di Maríe, dogovoren je još i prije službenog početka prijelaznog roka. Teško je ne primijetiti da iznos svih dosad angažiranih pojačanja jedva premašuje cifru koju je Real prošle godine iskrcao za ozljedama načetog Kakú. Onu za Cristiana Ronalda možda neće ni dostići.

U oči upada i to što su petorica od šest dosad kupljenih igrača po vokaciji veznjaci. Kadar je u toj liniji zasigurno popunjen, a Mourinho je i sam prije dva tjedna izjavio kako mu nedostaju još branič i napadač. U međuvremenu je iz Chelseaja stigao Carvalho, dakle preostaje još samo vrhunski golgeter. Jer Benzema i Higuaín, očito, nisu dovoljni.

Kupili:

Sergio Canales, veznjak, iz Racinga 6,000.000 eura

Ángel Di María, veznjak, iz Benfice 25,000.000 eura

Pedro Léon, veznjak, iz Getafea 10,000.000 eura

Sami Khedira, veznjak, iz Stuttgarta 14,000.000 eura

Ricardo Carvalho, branič, iz Chelseaja 8,000.000 eura

Mesut Özil, veznjak, iz Werdera 18,000.000 eura

Ukupno potrošili na pojačanja: 81,000.000 eura

Prodali:

Christoph Metzelder, branič u Schalke slobodan igrač

Guti, veznjak, u Besiktas slobodan igrač

Raúl, napadač, u Schalke slobodan igrač

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 09:11