INTELIGENTNI GLODAVCI

Dabar je u Hrvatskoj zaštićena vrsta, a u Bavarskoj ga poslužuju kao specijalitet

Zanimljivo je kako svi dabrovi koji žive u našoj zemlji potječu od onih koji su 1993. godine u našu zemlju došli iz - Bavarske

Dabar
 

 Zoo Zagreb

Brojna lovačka društva u kontinentalnom dijelu Hrvatske žale se na prekomjernu prisutnost dabrova, koje se ne smije loviti i tvrde da se meso ovih simpatičnih glodavaca u Bavarskoj poslužuje kao specijalitet.

Njemačka pokrajina Bavarska, kao i Hrvatska, dabrove smatra zaštićenom vrstom, ali za razliku od naše zemlje tamo je dozvoljen kontrolirani izlov. Ono što se odstreli, završava na tanjuru.

S obzirom na to da se dabar ubrzano širi Hrvatskom, rečeno je Hini iz stručnih krugova, pitanje je vremena kad će lovačkim društvima biti dozvoljen njihov odstrjel. Eksploatacija dabra u prehrambene svrhe je u Njemačkoj strogo kontrolirana i nije dozvoljeno trgovanje njegovim mesom.

U Hrvatskoj je ova životinja strogo zaštićena. On je oduvijek bio dio autohtone faune hrvatskih vodotoka i vodenih površina, a do početka 20. stoljeća dabar je potpuno nestao. Projekt povratka dabra u Hrvatsku započeo je 1993. godine, a proveden je u suradnji Šumarskog fakulteta u Zagrebu i Wildbiologische Gesellschaft München. Svi dabrovi ispušteni u Hrvatskoj potječu iz područja Bavarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 08:22