NIKAKO DA NESTANU

Kraj listopada, a komarci su još uvijek posvuda! Stručnjak je objasnio zašto: ‘Pogledajte samo Dubrovnik‘

Zadnjih su nam godina došle razne vrste komaraca kojih prije nije bilo
 Anthony Wallace/Afp

Kad se radi o komarcima, moramo priznati da su stvari nekoć bile jednostavnije. Imali smo malene zujalice koje su bile dovoljno velike da ih vidimo, napadali su nas noću i u toplo doba godine. Na to smo se navikli i s tim se, više ili manje, moglo živjeti. No, zadnjih nekoliko godina svari su se promijenile, pa komarce raznih vrsta, veličina i životnih stilova viđamo daleko duže nego prije.

- Imam komarnike na prozorima, pa oni pomažu tijekom noći, kad su nam prozori otvoreni. No, po danu i mi i djeca ulazimo i izlazimo iz kuće i zbog toga imamo komarce u kući. Sad, a kraj je listopada? Uz to su prilično aktivni, moram priznati - kaže nam čitateljica iz Zagreba, koja priznaje kako ne može ni sama vjerovati da žali za ‘našim domaćim‘ komarcima, Culex pipiens.

Što se točno događa i zbog čega je ovih zujalica u ovo doba godine više nego prije pitali smo ravnatelja ZOO Zagreb Ivana Cizelja. On kaže kako im, sasvim sigurno, pogoduje toplo vrijeme. Globalno zatopljenje dovelo je do toga da su temperature zraka više, a to nekim životinjama odgovara.

- Osim toga, zadnjih su nam godina došle razne vrste komaraca kojih prije nije bilo. Neki od njih su aktivniji po hladnijem vremenu, drugi lete nisko, treći su tako maleni da ih se jedva vidi... Svaka od tih vrsta ima svoju nišu koju nastanjuje i drugačije se ponaša. Evo, bio sam prije par dana u Dubrovniku, na jugu su 23 stupnja Celzijusova, što je komarcima idealno. Jug naše zemlje praktično ima sezonu komaraca tijekom cijele godine - ističe Cizelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2024 13:14