EUROPSKI TRG

Na Međunarodni dan zaštite životinja, u Zagreb stigla mobilna izložba ‘Za životinje‘

Kamion je posebno vizualno i funkcionalno prilagođen da čini atraktivnu mobilnu izložbu

Prizor s izložbe

 Prijatelji životinja

Na Međunarodni dan zaštite životinja, u Zagreb je stigla mobilna izložba ‘Za životinje” – Europska turneja 2024.‘, koja putuje kroz veće europske gradove i prikazuje svakodnevicu životinja na industrijskim farmama. Kamion posebno vizualno i funkcionalno prilagođen čini atraktivnu mobilnu izložbu, a njegova unutrašnjost opremljena je multimedijalnim sadržajima. Posjetitelje još sutra, 4. listopada od 9 do 19 sati, na križanju Ul. Tome Bakača i Ul. Augusta Cesarca, na izložbi dočekuju članovi švedske organizacije Projekt 1882 i volonteri udruge Prijatelji životinja.

- Pozivamo građane da uđu u kamion, iskuse virtualnu stvarnost, pogledaju videa na hrvatskom jeziku i iz prve ruke saznaju kako žive životinje u Europi. Osim toga, u kamionu mogu ispuniti kviz i potpisati peticiju da Europska komisija stavi dobrobit životinja na dnevni red: www.project1882.org/keep-your-promises te time izravno pomoći životinjama. Ne propustite priliku posjetiti ovu jedinstvenu edukativnu mobilnu izložbu, ulaz je besplatan - poručuju Prijatelji životinja. Navode da su dosadašnji posjetitelji izložbe pod snažnim dojmom viđenih prizora nezamislivih uvjeta u kojima žive životinje pretrpane na farmama, u kavezima u kojima ne mogu niti raširiti krila ili vezane lancima.

- Način na koji tretiramo životinje jedno je od velikih egzistencijalnih pitanja našeg vremena. S našom turnejom kroz Europu, kao vodeća organizacija za prava i dobrobit životinja u Švedskoj, ključno nam je donijeti ovo pitanje široj javnosti i razotkriti stvarnost s kojom se suočavaju životinje u Europi - rekao je Benny Andersson, izvršni direktor Projekta 1882.

Prijatelji životinja dodaju:

- Hrvatska se ne razlikuje od ostalih europskih zemalja po načinu držanja i uzgoja životinja, a u luci Raša životinje nakon višesatnog putovanja kamionima tovare u brodove i prevoze na Bliski istok, gdje ih čeka klanje bez omamljivanja. Najučinkovitiji način da kao pojedinci pomognemo životinjama koje se uzgajaju za hranu je odabir biljnih proizvoda i jela.

Interaktivni kamion već je posjetio Helsinki, Varšavu, Berlin, Prag, Bratislavu, Ljubljanu, Budimpeštu i mnoge druge gradove. Nakon Zagreba, mobilna izložba nastavlja dalje.

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se u cijelome svijetu 4. listopada, na blagdan sv. Franje Asiškog, zaštitnika životinja i vegetarijanca. Slavi se od 1925. godine na poticaj njemačkog pisca Heinricha Zimmermanna, kada se u čast prava životinja prije gotovo sto godina pojavilo više od 5000 ljudi. Ubrzo je prerastao u događaj posvećen svim životinjama i kao poticaj ljudima za razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 21:02