SVE VEĆI PROBLEM

Na Plitvicama održana regionalna konferencije o ekološkom kriminalitetu u jugoistočnoj Europi

Nezakonita trgovina životinjskim proizvodima i živim životinjama nerijetko je dio organiziranog kriminala, poručeno je

Ilustracija

 ZOO Zagreb

Na Plitvicama se u sklopu francusko-hrvatskog strateškog partnerstva u utorak i srijedu održava regionalna konferencija Jačanje borbe protiv ekološkog kriminaliteta u jugoistočnoj Europi, s ciljem osnaživanja suradnje sadašnjih i budućih zemalja članica u toj borbi.

Direktor Zapovjedništva za zaštitu okoliša pri francuskom MUP-u Sylvain Noyau je govoreći o konferenciji koja je okupila više od 80 predstavnika država, međunarodnih organizacija i europskih mreža, ali i civilnog društva i akademske zajednice, rekao da je suradnja presudna da bi se omogućio trajni razvoj čovječanstva.

Prema njegovim riječima u Europi je preko 20 posto trgovine drvom ilegalno, velika je trgovina zabranjenim materijalima, kriminal na štetu okoliša je i prijetnja zdravlju čovjeka te se založio da se raznim alatima postigne komplementarnost u trajnoj i čvrstoj borbi policije, pravosuđa, carine i drugih aktera protiv takvog organiziranog kriminala.

Veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Fabien Fieschi kazao je da su Francuska i Hrvatska poduzele inicijativu bez presedana na udruživanju stručnih znanja 14 zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija te velikih europskih mreža, da bi iznašli načine poboljšanja borbe protiv ekološkog kriminaliteta kao "jedinstvenog oblika kriminala".

Također je objasnio da je ova djelatnost izravan rezultat francusko-hrvatskog strateškog partnerstva kojeg su 25. studenoga 2021. potpisali francuski predsjednik Emmanuel Macron i hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Ali ta je strateška vizija i zajednička vizija EU i želimo je podijeliti sa svim vašim zemljama, jer jugoistočna Europa prvenstveno znači europski kontinent, zemlje koje se namjeravaju pridružiti EU, pri čemu treba reći da se globalna sigurnost ne može odvojiti od sigurnosti zemalja članica, kako u pogledu okoliša, tako i u drugim segmentima“, rekao je Fieschi.

Govoreći o raznovrsnosti ekološkog kriminaliteta podsjetio je da je samo u francuskim zakonima više od dvije tisuće kažnjivih djela protiv okoliša, za koje se na sudovima od 2015. sudilo po više od sto tisuća kaznenih predmeta te su četvrti po obimu prihoda, odmah iza krijumčarenja drogom, krivotvorenja i krijumčarenja ljudima.

Regionalna konferencija se održava uz potporu Europske komisije, a voditelja predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović rekla je da je u borbi protiv kriminaliteta na štetu okoliša potrebna ciljana koordinirana akcija posebno za to obučenih službi.

Iznijela je podatak da kriminal na štetu okoliša raste po nevjerojatnih sedam posto godišnje. Pozvala je zato na aktivnost približavanja nacionalnih zakonodavstava zemalja jugoistočne Europe prema pravnoj stečevini EU i na suradnju jer je "kriminal protiv okoliša prekograničan".

Glavni ravnatelj SELEC centra, (Southeast European Law centar) Oguz Serkant Akin posebno je naglasio da zemlje granice imaju, ali priroda ne, te da negativni učinci na okoliš imaju ogroman negativan učinak na cijeli živi svijet i čovječanstvo.

"Život u čistom okolišu jedno je od temeljnih prava, borba protiv narušavanja ekosustava naš je cilj i zato trebamo djelotvoran zakonski okvir i suradnju", rekao je Akin.

"Nezakonito odlaganje otpada, posebno štetnog, nezakonita trgovina biljnim i životinjskim proizvodima, kao i živim biljem i životinjama, nerijetko je dio organiziranog kriminala, a ako je kriminal organiziran, onda moramo organizirani biti i mi koji se protiv njega borimo“, zaključio je Akin.

U ime hrvatskog Ravnateljstva policije načelnik Sektora općeg kriminaliteta i međunarodne policijske suradnje Dalibor Jurić je između ostalog rekao da su "na žalost kaznena djela na štetu okoliša često percipirana kao kaznena dijela bez stvarnih žrtava“, te da su zbog toga nerijetko "nisko na listi prioriteta".

Organizirani je kriminal okrenut profitu, tako i onaj na štetu okoliša i zato se postupanje agencije za provedbu zakona i hrvatska policija fokusira na financijske izvore, rekao je Jurić i također naglasio važnost međunarodne suradnje.

„Mislim da je jako važno da surađujemo kroz EMPACT (Europska multidisciplinarna platforma protiv kriminalnih prijetnji), jer je EMPACT strukturiran, ima izvore financiranja i omogućava provedbu zajedničkih operativnih i strateških aktivnosti“, zaključio je Jurić, inače nacionalni koordinator za EMPACT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:48