VELIKE PROMJENE

Sprema se novi zakon: Hoće li Viktorija priznati životinje kao osjećajna bića?

Glasnogovornik Vlade priznao je kako je sadašnja verzija, donesena 1986. godine, zastarjela

Hobotnica

 Georgette Douwma/Sciencephoto/Profimedia

Viktorija bi mogla postati prva australska država koja će priznati da su životinje osjećajna bića! Proizlazi to iz nacrta revizije zakona koji će biti objavljen sljedećih tjedana. Očekuje se da će nova zaštita obuhvatiti više vrsta, uključujući hobotnice, lignje, sipe, jastoge i rakove.

To se dogodilo šest godina nakon što je vlada najavila reviziju postojećeg Zakona o sprječavanju okrutnosti prema životinjama, s ciljem da ga zamijeni modernijom verzijom.

U izjavi je glasnogovornik Vlade priznao je kako je trenutni zakon zastario.

- U tijeku je rad na novom Zakonu o skrbi i zaštiti životinja koji bi zamijenio sadašnji Zakon o sprječavanju okrutnosti prema životinjama iz 1986., koji je star više od 35 godina - rekao je glasnogovornik, piše Guardian.

Još prošle godine iz Vlade su najavili kako će novi zakon izričito priznati da su životinje osjećajne, što znači da mogu iskusiti emocije poput bola i zadovoljstva.

Osim toga, uveli bi se novi standardi vezani za skrb za životinje, što uključuje prehranu, okruženje, zdravlje i ponašanje. Odnosilo bi se to na sve životinje: kućne ljubimce, životinje na farmama i one u ZOO vrtovima. Uvele bi se tri razine prekršaja prema životinjama: opća, teška i najteža okrutnost. Kazne bi bile do 240 tisuća dolara za fizičke osobe i 1,2 milijuna za organizacije.

Naravno, sve to ako se zakon usvoji u onom obliku u kojem su ga novinari imali priliku vidjeti iduće godine. No, očekuje se da bi moglo biti prigovora, pa tek ostaje vidjeti koja će verzija biti donesena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 18:34