EKSKLUZIVNO

Prvi intervju novog ravnatelja zagrebačkog ZOO: ‘U ustanovi sam 14 godina, znam sve o njoj...‘

Iako se veseli novom radnom mjestu, priznaje kako će mu nedostajati rad sa životinjama o kojima je do sada brinuo

Ivan Cizelj

 Biljana Blivajs/Cropix

Ivan Cizelj novi je ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba, koji je danas preuzeo novu funkciju. On je diplomirani inženjer agronomije, koji već 14 godina radi u ZOO, gdje je kurator za ribe, vodozemce i gmazove. Zbog svega toga jako dobro poznaje situaciju u Vrtu i spreman je na sve izazove koje nosi njegovo novo radno mjesto.

Koja je Vaša vizija razvoja Ustanove?

Prvi razvojni plan izražen je 2010. godine. Od tada se taj plan provodi, nadograđuje i osuvremenjuje. S obzirom na naš intenzivan rad u raznim međunarodnim udruženjima svjesni smo standarda vezanih uz dobrobit životinja i smjernica vezanih uz suvremene zadaće zooloških vrtova među kojima su zaštita i istraživanje životinjskog svijeta te edukacija građana. Spomenuti standardi i smjernice izuzetno su zahtjevni što znači da traže veliki angažman cijelog našeg tima. Cilj mi je pridonijeti daljnjem provođenju već zadanih planova te omogućiti jači angažman Zoološkog vrta u projektima zaštite prirode i dobrobiti životinja.

Koliko će Vam kao novom ravnatelju Ustanove pomoći činjenica što ste njezin dugogodišnji djelatnik?

S obzirom na to da sam u Ustanovi četrnaest godina, upoznat sam s djelatnostima, radnim procesima i zaposlenicima. Vjerujem da mi to olakšava preuzimanje nove pozicije, a da djelatnicima Vrta ta činjenica promjenu ravnatelja čini jednostavnijom. Nadam se da ću zahvaljujući tome s kolegama uspješno surađivati na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Što u vođenju Zoološkog vrta vidite kao najveće izazove i kako se s njima namjeravate nositi?

Djelatnosti Zoo su raznolike, a rezultati svih naših djelovanja su vrlo vidljivi te utječu na kvalitetu života životinja, edukaciju i zadovoljstvo posjetitelja, a kroz rad skloništa i program zaštite divljači i na kvalitetu života građana. Stoga mi je zadatak za svaku od naših djelatnosti osigurati djelatnike koji će ustrajno i motivirano provoditi sve zadane aktivnosti.

U sastavu Ustanove je i Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Kako namjeravate unaprijediti njegov rad?

Sklonište je ove godine povećalo kapacitete za prijem pasa za 40 smještajnih jedinica za njihovo pojedinačno držanje. Nastavljam s radom na daljnjem povećanju kvalitete smještajnih kapaciteta za napuštene kućne ljubimce i rada Info centra radi unaprjeđenja komunikacije s građanima. Zoološki vrt i Sklonište zajednički djeluju i na području zbrinjavanja divljih životinja kroz rad oporavilišta za strogo zaštićene vrste te kroz program zaštite divljači za ostale divlje životinje s područja Grada.

Pred vama je očito mnogo posla. Hoće li Vam nedostajati životinje o kojima ste se brinuli kao kurator za ribe, vodozemce i gmazove?

Nedostajat će mi svakodnevni rad u smislu osobnog bavljenja s pojedinim životinjama i rada na sektorima u Vrtu. Ipak, na ovaj sam način dobio priliku značajno utjecati na daljnji razvoj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba što će se odraziti i na dobrobit životinja s kojima sam radio proteklih 14 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 19:37