VAŽNA STVORENJA

S domaćeg instituta koji se bavi istraživanjem dupina poručili: ‘Svijet je i njihov dom‘

Zaštita ovih životinja u Jadranu ne samo da pridonosi očuvanju bioraznolikosti, već podržava i širu stabilnost ekosustava
 Institut Plavi svijet

- Svijet je i njihov dom - poručili su s lošinjskog Instituta Plavi svijet u petak. Podsjetili su svoje pratitelje na društvenim mrežama da dupini u Jadranskom moru igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja morskog ekosustava. Budući da su na vrhu hranidbenog lanca i nemaju prirodnih predatora, pomažu regulirati populacije riba, čime osiguravaju ravnotežu unutar hranidbenog lanca. Njihova prisutnost također je pokazatelj općeg zdravlja morskog okoliša, jer su osjetljivi na promjene u kvaliteti vode i uvjetima staništa.

Zaštita dupina u Jadranu ne samo da pridonosi očuvanju bioraznolikosti, već podržava i širu stabilnost ekosustava.

- Naš Jadranski projekt Dupin, započet 1987. godine, danas je najduže kontinuirano istraživanje jedne zajednice dobrih dupina na području Sredozemnog mora, usklađen je s ovogodišnjom temom Svjetskog dana životinja. Nastojimo naglasiti da su dupini bitni u našem ekosustavu te da kao takvi imaju pravo na sigurno i zaštićeno stanište u kojem mogu napredovati. Od samog početka, projekt je primjer dobre prakse u uspješnoj integraciji znanstvenih istraživanja s praktičnim očuvanjem što je rezultiralo proglašenjem šest Natura 2000 područja za dobre dupine - pojasnili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 20:02