ISTRAŽIVANJE

U potocima Zelinske glave pronađene životinjske vrste koje dokazuju da je voda veoma čista

Ribe za sad nisu zabilježene, što je vjerojatno posljedica ljetnih presušivanja dionica istraživanih vodotoka

Potočni rak
 

 Goran Šafarek/Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije

U tijeku je istraživanje potoka u Zaštićenom krajobrazu Zelinska glava. Zaštićeni krajobraz proglašen je 1992. godine, a vodotoci su jedan od glavnih fenomena zbog kojih je područje proglašeno, uključujući izvorišno područje Male i Velike Reke, izvorište Žljebice te dolinu potoka Bistrice. Istraživanje za Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije provodi tim ekologa iz tvrtke BIOTA, a fokus istraživanja je na utvrđivanju prisutnosti značajnih vrsta riba, rakova i drugih makroskopskih beskralješnjaka.

- Do sad je tijekom istraživanja pronađeno više jedinki potočnog raka, najmanje zavičajne europske vrste raka koja je rasprostranjena u manjim vodenim tokovima središnje i jugoistočne Europe. Vodeni tokovi u kojima obitava potočni rak obično se nalaze na višim nadmorskim visinama te je u Zagrebačkoj županiji rijedak. Prisustvo ove vrste ukazuje na visoku kvalitetu vode s malo ili nimalo onečišćenja - istaknuli su.

Osim rakova, zabilježeni su brojni predstavnici skupina vodencvjetokrilaša (Ephemeroptera), tulara (Trichoptera) i obalčara (Plecoptera) koji su također osjetljivi na zagađenje te njihovo prisustvo ukazuje na visoku kvalitetu vode. U zajednici makrozoobentosa izrazito dominiraju rakušci što je tipično za šumske potoke u kojima postoji velika dostupnost krupne organske tvari – lišća, grančica i ostalog biljnog materijala. Ribe za sad nisu zabilježene, što je vjerojatno posljedica ljetnih presušivanja dionica istraživanih vodotoka, ali i pregrada na vodotocima nizvodno od granica zaštićenog područja, koje nisu prolazne za ihtiofaunu.

- U sklopu istraživanja uzimaju se uzorci vode te će biti provedena istraživanja metodom metabarkodiranja DNA. Glavna prednost metode metabarkodiranja preko metode „real time“ PCR je mogućnost otkrivanja i identifikacije širokog raspona vrsta u jednom uzorku. Drugim riječima, metoda omogućava lakše otkrivanje skrovitih i malobrojnih vrsta koje je teško uloviti ili opaziti - pojasnili su.

image

Vaumijau banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 18:36