LASTIN REP

Iz Hrvatskih šuma snimili jednog od najvećih leptira Europe: ‘Rijetka je to i zaštićena vrsta‘

Neobično ime dobio je po malenom crnom repu, koji podsjeća na onaj kakvog imaju lastavice

Lastin rep
 

 Hrvatske šume

- Dan nam je uljepšao jedan od najvećih europskih leptira. Lastin rep je rijetka i zaštićena vrsta, a njegova pojavnost potvrđuje čistoću okoliša i prirodnost staništa. Kako bi ga sačuvali od ugroza nećemo odati gdje smo ga sreli - objavili su iz Hrvatskih šuma na Facebooku, podijelivši fotografiju leptira kojeg su vidjeli.

Riječ je o životinji koju se može vidjeti u svim dijelovima naše zemlje. Naraste do sedam centimetara, što ga svrstava među najveće leptire našeg kontinenta. Neobično ime je dobio po malenom crnom repu, koji mu pomaže kod letenja, i koji podsjeća na onaj kakvog imaju lastavice.

- Lastin rep je vrlo osjetljiv na kemijsko onečišćenje, kao i većina ostalih leptira. Nedostatak leptira na nekom području govori mnogo toga o njemu, posebno o slaboj bioraznolikosti okoliša i lošoj kvaliteti tla i zraka. Smanjenje populacije izravno je povezano s gubitkom staništa i biljaka na kojima ovaj ostavlja svoja jajašca.

Veliki minus za takva staništa je invazivna urbanizacija koja ih smanjuje ili prenamjeni u druge svrhe smanjivši tako lastinom repu mogućnost preživljavanja. Još jedan vrlo bitan uzrok smanjenju broja jedinki lastinog repa i drugih vrsta leptira je i prekomjeran izlov i skupljanje u kolekcionarske svrhe. Ovo je posebno neprimjereno znajući koliko je visok stupanj ugroženosti mnogih leptira - piše Zaštita prirode.

image

VauMijau Banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:27