Sea Life

Kraj ljubavne priče: Nema više omiljenog pingvina Sphena, koji je postao ikona u borbi za ravnopravnost

On i njegov partner Magic tijekom sedam godina veze uspješno su na noge podigli dva mladunca

Sphen i Magic

 SEA LIFE Sydney Aquarium

Ljubav je nevjerojatna sila i kod nje nema nikakvih prepreka. Svatko tko je osjeća ponaša se isto. Nebitno o kojoj se vrsti radi, o mjestu na kojem živi, godinama... Nema to veze ni s čim. I svaki put kad izgubimo nekoga koga volimo, boli neopisivo. Nebitno radi li se o čovjeku, psu, mački ili pingvinu.

Bol zbog smrti voljenog stvora sada podnosi pingvin Magic, čiji je partner Sphen preminuo u 11. godini, od prirodnih uzroka, objavili su iz Sea Life Sydney Aquariuma, u kojem je par živio. Njih dvojica spetljali su se prije sedam godina i od tada su bili nerazdvojni. Prvi put su viđeni da se zajedno gegaju i plivaju prije sezone parenja. Priča je tako počela, a njih dvojica uskoro su postali poznati kao "Sphengic", a osjetili su i čari roditeljstva. Zajedno su odgojili šestogodišnju Laru i četverogodišnjeg Clancyja, koje su usvojili nakon što su njihovi biološki roditelji imali dva jaja, a mogu se brinuti samo za jedno. Drugo obično propadne, no ovaj je dvojac oduševljeno prihvatio obje prilike i brinuo se o jajima, a onda i malenim pingvinima.

Da bi Magicu olakšali proces, osoblje akvarija odvelo ga je da vidi Sphenovo tijelo i da shvati kako se ovaj neće vratiti, ali ne zato što ne želi.

- Odmah se počeo glasati, a kolonija mu je to uzvratila. Ovaj gubitak ne osjećaju samo oni nego i ljudi. Pritom mislim na nas koji smo ga poznavali i brinuli se o njemu, ali i na sve one koji su čuli njihovu priču i voljeli ih - rekao je direktor akvarija Richard Dilly za CNN.

Ljubavna priča ovog para mnogima je bila inspirativna. Veza im je bila posebna - ova vrsta, žutonogi pingvini, inače se u parovima viđa samo u vrijeme parenja i nisi monogamni, no ovaj je par bio su bio nerazdvojan cijelo vrijeme. Inspirirali su Mardi Gras Float, prikazan u Netflixovoj seriji Atypical, uključeni su u obrazovni plan u Novom Južnom Walesu, a brojne knjige i filmovi također se dotiču njihove ljubavne priče.

Sphen nije samo pomogao u zalaganju za jednakost, jer je postao prava mala ikona u toj borbi. Koristeći slavu para akvarij je uspio podići svijest i prikupiti novac za važne ciljeve, uključujući borbu protiv onečišćenja plastikom i klimatskih promjena, zaštitu divljih pingvina...

Nakon što je vijest objavljena, u akvarij su stigle brojne poruke žalosnih obožavatelja.

- Počivaj u miru, mali momče. Kakvo si ti samo, sa svojim Magicom, bio čudo u ovom svijetu - napisala je Vivienne, a Vicki je dodala:

- Ljubav ne poznaje granice. Počivaj u miru, maleni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 18:30