ODUŠEVLJENJE

Najugroženiji morski sisavac viđen u Crnoj Gori: ‘Ne prilazite, ne uznemiravajte ga‘

Nekada su u Jadranskom moru oni bili uobičajen prizor, no onda su nestali

Ilustracija

 Imagebroker/norbert Probst/imagebroker/profimedia

Iz crnogorskog Instituta za biologiju mora objavili su snimku Đorđa Kovjanića na kojoj se vidi kako podmorjem u okolici Bara roni- sredozemna medvjedica. Ako se ima na umu da je ista vrsta životinje snimljena prošle godine u općini Ulcinj, jasno je koliko se radi o rijetkom i dragocjenom susretu.

- On dodatno naglašava hitnost potrebe za zaštitom našeg morskog područja - poručili su iz Instituta.

Procjenjuje se da na svijetu postoji između 450 i 600 odraslih sredozemnih medvjedica. Prisustvo morske medvjedice u Crnoj Gori jasno ukazuje na važnost nastavka napora za očuvanje ove vrste, dodali su.

- Ako primijetite ovu predivnu životinju, ne treba joj prilaziti jer se tako dodatno uznemirava - dodali su.

Sredozemna medvjedica (Monachus monachus) je jedna od najprepoznatljivijih vrsta Sredozemnog mora i jedan je od najugroženijih morskih sisavaca na svijetu. Nekada su u Jadranskom moru bile uobičajen prizor, no onda su nestali i to zbog lova na njih, zato što su ih ribari znali zatući kako im ne bi oštetili mreže, a smeta ih i urbanizacija obale. Neki izvori navode kako je 1964. godine ubijena zadnja sredozemna medvjedica koja je živjela u našem dijelu Jadrana.

Od tada je bilo nekoliko dojava o viđanju, no uglavnom nije bilo snimki, tako da mnogi od tih susreta nisu mogli biti potvrđeni. Ipak, 2005. godine potvrđeno je kako je jedna medvjedica viđena pokraj Silbe, a od tada do danas je bilo još susreta - kako u Hrvatskoj, tako i u Crnoj Gori te Albaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:32