PRAVA ISTINA

‘Priče da vukovi zavijaju na Mjesec su bajke, ovo je razlog zašto ih ovih dana u Hrvatskoj možete češće čuti!‘

Nema baš nikakvog razloga za uznemirenost, poručili su iz Centra za posjetitelje Velike zvijeri
 Centar za posjetitelje Velike zvijeri

Iako zavijanje vukova mnogima tjera strah u kosti, to je zapravo samo poseban način komunikacije među članovima čopora. Posebno ga se često može čuti u ljetno doba. Nema baš nikakvog razloga za uznemirenost, poručili su iz Centra za posjetitelje Velike zvijeri.

- Mladi vukovi tada često borave na takozvanim ‘vučjim okupljalištima‘ koja možemo prepoznati po brojnim tragovima, odnosno, izmetu, ostacima plijena i kostima, koje ponekad služe za igru. Učeći vještinu zavijanja, mladi vukovi tada nesigurno ispuštaju svoj glas, koji ne zvuči nimalo ozbiljno i nikako ne priliči predatoru u kakvog će se ovaj slatki, mali vučić uskoro pretvoriti. Priče da vukovi zavijaju na puni mjesec u zimsko doba preuzete su iz bajki - poručili su.

Vukovi u Hrvatskoj dio su veće populacije koja obitava na prostoru Dinarida. Da su ove impozantne životinje još prije stotinu godina nastanjivali cjelokupnu današnju površinu Hrvatske pokazuje lovna statistika jer je 1894. u svakoj tadašnjoj županiji ubijen najmanje po jedan vuk.

Početkom 1990-ih vukovi su živjeli samo u Gorskom kotaru i Lici, dok se vjerovalo da ih u Dalmaciji nema. Nakon toga brojnost im je počela rasti i to najviše na račun širenja na nova područja, ali i povećanja gustoće na područjima gdje su cijelo vrijeme uspješno opstajali unatoč pokušajima sustavnog istrebljivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 14:41