BLISKI SUSRET

Turist došao do žene na Čiovu: ‘Imao je opekotine po tijelu i pitao me što je to na njemu. Nisam znala...‘

Žarnici na lovkama vlasulje u doticaju s kožom izazivaju iritaciju i pečenje
 Slobodna Dalmacija

- Što je sad ovo - upitao je čitateljicu Slobodne Dalmacije, koja radi u jednom ugostiteljskom objektu na Čiovu, turist koji joj je prišao.

- Došao mi je pokazati nešto što nikad prije nisam vidjela i pitao me što je. Imao je blage opekotine po tijelu. Mislila sam da je meduza, priča se da ih ove godine ima jako puno oko Čiova - kazala je.

No, u pitanju nije meduza, nego smeđa vlasulja (Anemonia viridis). Ona spada u skupinu žarnjaka, a s pomoću 200-tinjak žarnih lovki hvata ribice i rakove. Pretežno živi u plićaku, na kamenitom dnu duž cijele obale Jadrana. Zanimljivo je kako je ona često mjesto na kojem se skrivaju neke vrste riba i rakova - premda su joj lovke otrovne, njima to ne smeta.

Žarnici na lovkama vlasulje u doticaju s kožom izazivaju iritaciju i pečenje. Ako dođe do dodira i pojavi se osjećaj peckanja, što prije uklonite eventualne ostatke lovki i područje isperite većom količinom morske vode. Važno je napomenuti kako je vrlo važno da se koristi morska, a ne slatka voda, zbog sastava lovki. Važno je žarnice maknuti s kože, jer bi one inače mogle dovesti do daljnje iritacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 05:03