PLAVI SVIJET

Upoznajte obitelj dupina čije tri generacije prate zaposlenici domaćeg Instituta

Spots23 prvorođenac je ženke Spot, a baka mu je Grifo, ženka koja im je poznata još od 1995. godine
 Institut Plavi svijet

Zaposlenici lošinjskog Instituta Plavi svijet odlučili su s javnosti podijeliti zanimljivu priču o tri generacije dupina koje su promatrali u Jadranskom moru.

- Prošli tjedan dobili smo dojavu o uginulom dupinu u blizini otočića Orude te smo odmah izašli na teren i vrlo brzo ga pronašli. Leđna peraja bila mu je netaknuta pa smo ga uspješno identificirali – radilo se o mužjaku dobrog dupina imena Spots23. Svjesni smo da ovaj dio nije bio u veselom tonu i svaki put nas žalosti kada zabilježimo uginulog dupina, pogotovo mladunče, no ono što vam danas želimo prenijeti je zanimljiva priča koja se veže uz Spots23 i njegovu obitelj - objavili su.

image
Institut Plavi svijet

Spots23 prvorođenac je ženke Spot, a baka mu je Grifo. Grifo je ženka koju su prvi put susreli 1995. godine, kao već odraslu jedinku s mladunčetom. Do današnjeg dana Grifo su vidjeli s ukupno šest mladunaca, a njena kćer Spot je iz 2013. godine. Za Grifo je karakteristično što svoje mladunce drži uz sebe sedam i više godina, dok je za dupine poznato da se mladunčad inače osamostaljuje od majki između treće i pete godine života.

- Grifo i Spot smo uvijek viđali zajedno, ili same ili u skupini s ostalim dupinima - sve do rujna 2023. godine kada smo ih zabilježili u odvojenim skupinama, i još svaku sa svojim mladuncem! S obzirom na to da smo ih tek prošle godine vidjeli odvojene, možemo zaključiti da su zajedno provele čak deset godina. Još jedna zanimljiva činjenica – prve fotografije Grifa su na dijapozitivu pa možete svjedočiti tome kako smo nekada davno provodili metodu fotoidentifikacije - objavili su s Instituta.

image
Institut Plavi svijet

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 07:42