ŽUMBERAK

Žuti mukači su zanimljive žabe: Na prvu su nevidljivi, pogledajte ih na slici

Polažu jaja u malim leglima, a punoglavci se brzo razvijaju kako bi se razvili prije no što njihov dom nestane

Žuti mukač

 Andrea Blažević, Jelena Babić/Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje

Iz Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje objavili su kako su u lokvi jednog traktorskog kolotraga otkrili ‘dječji vrtić‘ mladih žutih mukača. Oni se često razmnožavaju u privremenim vodenim tijelima poput tog. Polažu jaja u malim leglima, a punoglavci se brzo razvijaju kako bi se razvili prije no što njihov dom nestane.

Žuti mukač (Bombina variegata) je vrsta žabe sa žuto-crnim trbušnim obojenjem, koje služi kao upozorenje predatorima. Koža luči otrovne tvari, a kada su napadnuti preokreću se pokazujući jarko obojen trbuh. Imaju karakterističnu zjenicu u obliku srca. Kada miruju, gotovo ih je nemoguće uočiti te je za dobar snimak potrebno znanja, strpljenja i predanosti.

image

Žuti mukač

Andrea Blažević, Jelena Babić/Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje

- Ova je vrsta strogo zaštićena Bernskom konvencijom te EU direktivom o zaštiti staništa i vrsta. Na popisu je zaštićenih vrsta u RH, a u našem Parku prirode je na popisu Natura 2000 ciljnih vrsta - pojasnili su.

Kako ih najlakše primijetiti? Slušajući njihov zov uz kakvu vodu, kažu stručnjaci. Zbog njihovih specifičnih boja, teško ih je na prvu uočiti.

image

VauMijau banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2024 09:32