NIJE BEZAZLENO

Pas žvakao ‘igračku‘ i zapalio kuću, vatrogasci upozoravaju na opasnost

Mnogi nisu svjesni da ova vrsta baterije može dovesti do požara

Ilustracija

 Martin Eriksson/alamy/alamy/profimedia

Nažalost, događaju se situacije u kojima požar izazovu kućni ljubimci. Naravno, naprave to posve slučajno, a njihovim vlasnicima takav scenarij ni ne padne na pamet, tako da ne učine sve što mogu da bi požar spriječili. Ako su ljudi doma, sve obično završi brzo i s manje štete, no nekada vlasnici nisu u blizini, pa nastrada cijeli stan ili kuća, a nekada i sami ljubimci.

Priča koja stiže iz Oklahome, na svu sreću, nema žrtava, jedino je došlo do materijalne štete. Na snimci vidimo kako pas žvače prijenosnu bateriju. Uz njega su još jedan pas i mačka, koji nezainteresirano gledaju kako se ovaj zabavlja novom igračkom. No, onda odjednom pas ispušta to što žvače, ustaje i miče se od predmeta. Potom gledamo kako se plamen razbuktava.

Kako su vatrogasci objasnili, litij-ionska baterija pohranjuje velike količine energije u malenom prostoru, a kad se ona nekontrolirano oslobađa, može stvarati toplinu, proizvesti otrovne plinove, pa čak i dovesti do eksplozije. Zbog toga ih ne bi trebalo držati na dohvat djeci niti kućnim ljubimcima.

U ovom su se slučaju ljubimci sami spasili - od vatre su pobjegli kroz vratašca za pse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 00:11