NAPUŠTANJE

‘Kao veterinaru nije mi jasno kako netko može ostaviti ljubimca koji mu je davao ljubav, poštovanje i vjernost‘

Naša stručnjakinja ima i nekoliko savjeta za one koji pokušavaju uloviti napuštenu životinju
 Tatiana Chekryzhova/Alamy/Alamy/Profimedia

Ljetni mjeseci su često uzrok ostavljanja ljubimaca na ulici, jer vlasnici ne mogu s njima na ljetovanje. Uzroci tome su najčešće što im ljubimac smeta iz bilo kojeg razloga. Ili ga ne smiju voditi u hotel, nema mjesta u prijevoznom sredstvu, financijske poteškoće vlasnika, bolesni ljubimci... U to vrijeme su skloništa prepuna napuštenih životinja.

Kod ostavljanja ljubimca vlasnik ne vodi računa o tome kako se ostavljena životinja osjeća. Oni ne znaju razlog zašto su ostavljeni, te se moraju suočiti s činjenicom da ih je vlasnik ostavio i da se najčešće neće vratiti. Meni, kao veterinaru, nije jasan takav mentalitet i ponašanje vlasnika koji to učine bez imalo osjećaja, razmišljanja i empatije prema ljubimcu koji mu je cijelo vrijeme dok mu je bio blizu, davao svu ljubav, poštovanje i vjernost. Na to, kako će živjeti s kućni ljubimcem, vlasnik je morao razmišljati prije udomljenja, da su to živa bića koja trebaju potrebnu brigu i njegu. Takvi vlasnici su obično vrlo egoistične osobe, bez empatije, okrenuti prema sebi.

Kako su Zakonom svi psi u Hrvatskoj i Europi čipirani, vrlo se lako može naći neodgovoran vlasnik i pokušati mu ga vratiti. S mačkama je puno teže, one se ne moraju čipirati po Zakonu, osim kada putuju preko granice ili u nekom uzgoju. Zakon bi trebalo urediti na način, da se svaki nesavjestan vlasnik kazni višom novčanom kaznom ili čak kaznom zatvora po potrebi. Tada bi takvih slučaja bilo puno manje.

Tipične situacije su da obitelji koje žure po štene ili malog mačića, nisu u potpunosti svjesne odgovornosti vlasnika životinja. Nezrela (i nezakonita) reakcija obitelji koja shvati da više ne žele zadržati kućne ljubimce je da ih napusti. Uobičajeno ‘rješenje‘ je odvesti ljubimca na udaljeno mjesto i ostaviti ga tako da ne može pronaći put natrag kući.

Drugi razlog napuštanja uključuje neželjene trudnoće, obično pasa. Kujice koje su vezane u dvorištu kao čuvari, a nisu kastrirane, ili slobodno šetaju izvan kuće, dolaze u kontakt s nekastriranim mužjacima, obično napuštenima, ili u nečijem vlasništvu, ali slobodno lutaju. Neželjene trudnoće rezultiraju leglima štenaca i mačića, koji, nakon što početni pokušaju udomljavanja propadnu, bivaju napušteni.

image

Silva Rakočević

Darko Tomas/Cropix

Jeste li ikada vidjeli psa ili mačku kako trče po prometnoj ulici i bojali se za njihovu sigurnost? Možda ste ga pokušali maknuti s ceste gdje im prijeti opasnost, ali niste bili sigurni kako. Evo nekoliko savjeta kako to probati učiniti:

1. Pažljivo ga uhvatite i čuvajte

Ako vidite psa ili mačku lutalicu, pokušajte uhvatiti i zadržati životinju, ako to okolnosti dopuštaju. Životinjama koje lutaju ili su ostavljene, uvijek pristupajte polako i oprezno, govoreći smirenim i nježnim glasom. Također možete koristiti hranu kako biste nagovorili preplašenu životinju da vam priđe.

Pokušajte ne plašiti ili loviti životinju dok je na prometnoj cesti, jer će to ponekad dovesti do toga da životinja utrči u promet i bude ozlijeđena. U idealnom slučaju, psi bi trebali biti osigurani povodcem ili držani u ograđenom dvorištu. Pojas, ili komad užeta se mogu koristiti kao povodac u hitnim slučajevima. Većina mačaka ne voli da ih se drži dulje vrijeme, pa ih je najbolje zatvoriti u nosiljku za mačke, sigurnu kutiju s otvorima za zrak, malu prostoriju u vašoj kući ili privremeno u vašem automobilu koji je dobro prozračen i nije zatvoren na suncu

2. Pozovite dežurnu službu za ostavljene životinje

Nikada se nemojte izlagati opasnosti pokušavajući uhvatiti životinju koja je agresivna. Ako vampobjegne, dajte službi do znanja na kojoj adresi je posljednji put viđena.

3. Provjera čipa, ako ga životinja ima

To mora učiniti veterinar ili osoba koja posjeduje čitač. Tako možete odmah kontaktirati vlasnika i vratiti ljubimca ako je izgubljen. Ako ne možete odmah stupiti u kontakt s vlasnikom, možete pričekati da se on povratno javi, a vi možete držati ljubimca nekoliko sati. Ako je namjerno ostavljen, može se dogoditi da ga vlasnik ne želi uzeti natrag. Nekada se vlasnici ne žele javiti na telefon, pa i to dodatno komplicira cijelu situaciju.

U mnogim je zemljama napuštanje kućnih ljubimaca nezakonito i kažnjivo djelo. Te su situacije uglavnom pokrivene Zakonom o dobrobiti životinja tih zemalja. Bez obzira iz kojeg je razloga kućni ljubimac napušten, životinja je uvijek ta, koja najviše ispašta u takvoj situaciji. Mnogi od navedenih razloga za napuštanje se mogu izbjeći.

Kućni ljubimci nisu pribor koji se može odbaciti i zaboraviti. Kućni ljubimci su prijatelji, živa bića koji trebaju ljubav, brigu i odanost cijeli život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 17:23