PETRA PUVAČA KLINGOR

Zagrebačka groomerica preporučuje kako psu olakšati boravak na moru i što ne učiniti prije odlaska na odmor

Osim redovnog češljanja, ona vlasnicima preporučuje i kremu za sunčanje za njihove ljubimce

Petra Puvača Klingor

 Ranko Suvar/CROPIX

Vlasnici pasa često prije odlaska na more sa svojim ljubimcem posjete groomera. Mnogi od njih zamole da se psu skrati dlaka, kako bi mu bilo lakše na moru. Ne samo da se ne petlja, nego da je lakše nakon kupanja isprati sol iz dlake, te da ona ne skuplja razne čičke. Osim toga, uvjereni su da će njihovom psu biti hladnije ako nema dlake.

Takve zahtjeve vrlo često prije ljeta čuje zagrebačka groomerica Petra Puvača Klingor, koja kaže kako ona često vlasnicima objasni kako je psima dlaka izolacija koja ih ljeti štiti od vrućine i UV zraka, a zimi od hladnoće, kiše i snijega. Zbog toga ona ne preporučuje šišanje. Ljetna frizura, pojašnjava, nije kratka frizura, nego ona koja ih štiti od UV zraka i topline, koja je u zadnje vrijeme ekstremna.

- Uvijek im kažem da uzmu običnu četku i da psa češljaju skroz do kože, ne samo po površini. Jednom dnevno, ne treba više. U raščešljanu dlaku se manje toga ulovi, a i lakše je to ukloniti kasnije. Svaki pas ima primarnu odnosno zaštitnu odnosno gornju odnosno pravu odnosno pokrovnu dlaku i sekundarnu odnosno onu koju najčešće zovemo podlakom.

Ovisno o pasmini primarna dlaka može biti duža, kraća, oštrija, svilenkastija, kovrčava, crna, bijela i sve nijanse između, a sekundarna odnosno podlaka može biti gotovo neprimjetna, rjeđa ili gušća - pojašnjava Petra i dodaje da, s obzirom na to da nisu svi psi uzgajani za istu namjenu ni dlaka im nije ista. No, bez obzira radi li se o pudlici, belgijaneru, maltezeru ili akiti, primarna i sekundarna dlaka su prisutne i imaju svoju funkciju.

Primarna dlaka, bez obzira je li u pitanju kratkodlaki ili dugodlaki pas, ima funkciju zaštite od vode i UV zraka. Dokle god je ta dlaka dovoljno dugačka da prekrije podlaku i kožu, ona ima svoju funkciju. Sekundarna dlaka, odnosno podlaka, služi kao termoregulacija. U polarnih pasmina ona je gušća, a u pasa iz toplijih krajeva rjeđa, ali je uvijek prisutna i nužna.

- Iako je dužina dlake genetski zadana s namjerom da pruži najbolju zaštitu ljubimcu, to ne znači da na njoj ne smije biti nikakvih intervencija. To samo znači da uzevši u obzir njenu ulogu forma, odnosno frizura, ne smije imati prednost pred funkcionalnošću. Da, dlaku možemo ošišati radi lakšeg održavanja, ali do određene granice. Kada se ta granica pređe dlaka gubi funkciju i može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme uključujući, recimo, toplotni udar - pojašnjava Petra.

Osim redovnog češljanja, ona vlasnicima preporučuje kremu za sunčanje za njihove ljubimce. Psima koji imaju rijetku dlaku ili zbog pasminskih karakteristika imaju dlaku koja ostavlja neke dijelove kože pod izravnim utjecajem sunca (primjerice, psi s razdjeljkom ili ćelavi psi) treba osigurati i zaštitu od UV zraka. Tu pomaže krema sa zaštitnim faktorom kako bi spriječili da izgore.

- Morska voda, kao hipertonična slana otopina ima svoje blagodati, no kako nama, tako i njima, potrebno je temeljito tuširanje. Što je dlaka gušća to je tuširanje temeljitije. Ako se sol ne ispere, isušuje dlaku i kožu. Zato ju je potrebno ukloniti ne samo s površine, nego i s kože - ističe Petra.

Pojašnjava kako psi imaju tanju kožu od naše i više žlijezda lojnica koje prekrivaju kožu i štite je od vanjskih utjecaja. Kupanje u moru i tuširanje u slatkoj vodi ispire taj masniji sloj, pa bi bilo dobro koristiti regenerator u spreju ili sprej za raščešljavanje, koji će nahraniti kožu i dlake.

- Čak i ako pas nije fan kupanja u moru nemojte zaboraviti da je izložen soli u aerosolu kojeg nosi strujanje zraka pa ga ipak povremeno istuširajte slatkom vodom i koristite sprejeve. Najbolje je prije odlaska na more posavjetovati se s groomerom, koji će preporučiti vlasniku čime da štiti kožu i dlaku svoji ljubimaca - zaključuje Petra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 16:00