REKORDER

Najstariji ljenjivac na svijetu uginuo u zoološkom vrtu, nevjerojatno je koliko je imao godina

Jan je 2021. godine upisan u Guinnessovu knjigu rekorda, ali nije bio poznat samo po svojim godinama

Jan

 Zoo Krefeld

Dvoprsti ljenjivac, za kojeg se vjeruje da je najstariji na svijetu, preminuo je u njemačkom zoološkom vrtu u dobi od 54 godine. Životinja po imenu Jan uginula je od starosti u zoološkom vrtu u Krefeldu nedaleko od Düsseldorfa.

Ljenjivac je došao na svijet u divljini 1969. godine, a živio je u zoološkom vrtu Hagenbeck u Hamburgu do 1986. prije nego što je 38 godina proveo u Krefeldu. Koliko mu je u zatočeništvu bilo dobro, zna samo on, jednako kao i koliko je bio sretan selidbama između vrtova.

Jan je 2021. godine upisan u Guinnessovu knjigu rekorda kao ‘najstariji ljenjivac o kojem se brinu ljudi‘. Inače ova vrsta u prirodi živi dvadesetak godina, dok u zatočeništvu mogu proslaviti i 40. rođendan. Zbog toga je jasno koliko je Jan bio izniman.

No, nije on bio poznat samo po svojim godinama, nego i po plodnosti. Malo se koji ljenjivac, naime, može pohvaliti da je otac čak 22 mladunca. Svi oni na svijet su došli u Krefeldu, a majke su dvije: Lolita i Tina.

Unatoč starosti, Jan je u ožujku ove godine uspio postati otac posljednjeg malenog, kojeg je na svijet donijela s 22-godišnjom Trine. Dobna razlika nije nikome ni najmanje smetala, iako je mnogima bilo nevjerojatno da s toliko godina Jan i dalje ima energije za parenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:45