SPASILI IH 3078

Očaj u Čakovcu: ‘Imamo čak i snimku seksualnog zlostavljanja pasa u romskom naselju, ovako više ne ide‘

Projekt spašavanja pasa počeo je 2018. godina i od tada se, kažu u azilu, malo toga promijenilo

Kujica koju je pregazio kombajn

 Azil Čakovec

Iz čakovečkog azila objavili su kako su u nedjelju još jednom svjedočili uznemirujućem događaju u romskom naselju Kuršanec, gdje je mladu kujicu pregazio i teško ozlijedio kombajn. Ona je u ponedjeljak preminula od težine ozljeda. Saznalo se kasnije da je imala i vlasnika kod kojeg je i njezino štene koje on ne želi predati u sklonište jer mu, kako kažu iz azila, djeca plaču. Smatraju da će to štene vjerojatno živjeti jednako mizeran život kao i majka mu te da će biti prljav, pun parazita, tražeći vodu u lokvama poslije kiše i hranu bačenu na zemlju te će lutati naseljem čim odraste i više ne bude zanimljiva igračka toj istoj djeci, u potrazi za hranom, vodom i zaklonom.

- Ovo se dogodilo samo nekoliko dana nakon što je do nas došla snimka u kojoj pijani stanovnik naselja seksualno zlostavlja psa. Nismo o tome pisali jer nam se sve skupa već i gadi. Pas je kod nas, policija odrađuje svoje, nadamo se da će i DORH - poručili su iz azila.

U romskim naseljima Međimurja svakodnevno stradavaju psi. Iako se od 2018. godine provodi projekt zbrinjavanja pasa iz romskih naselja pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a kojeg provodi Sklonište za životinje Prijatelji Čakovec u suradnji sa stručnim službama, stanovnici romskih naselja i dalje dovode pse u naselja koje zanemaruju, ne cijepe, ne čipiraju, ne liječe, koji se dalje razmnožavaju, a pomaka nema jer ova država to dozvoljava. Psi u romskim naseljima u 95 posto slučajeva nemaju zadovoljavajuće uvjete držanja: nema ograđenih dvorišta, nema nadzora, lutaju po naselju prepušteni sami sebi čim odrastu uz rijetke izuzetke.

- Dosad je spašeno 3078 pasa iz naselja kroz sklonište u Čakovcu, a naselja su ponovo puna štenaca, bolesnih pasa, ranjenih pasa, kujica koje se razmnožavaju. Sklonište ulaže ogroman trud, ali ne može samo! Vrijeme je da se zaustavi samovolja i nepoštivanje zakona u romskim naseljima te ovakve krvave scene kojima i previše često svjedočimo - poručili su iz azila.

Zbog toga su zatražili hitan sastanak s predstavnicima romskih naselja u suradnji s Međimurskom Županijom, potom s predstavnicima gradova i općina u sklopu kojih su romska naselja te Županom Međimurske Županija, sastanak s ministrom poljoprivrede kao i pokretanje postupaka zabrane držanja pasa u romskim naseljima za sve koji nemaju uvjete držanja. Traže i da se konačno počne provoditi Zakon o zaštiti životinja jednako za sve bez obzira radi li se, kako kažu, o pripadniku neke nacionalne manjine ili ne i bez obzira gdje osoba živi.

- Tražimo i da se kažnjavanje svih koji se ne pridržavaju Zakona o zaštiti životinja i Zakona o zdravlju životinja. Osim toga, zahtijevamo hitno provođenje kontrole mikročipiranja pasa u svim JSL Međimurske Županije s kontrolom kastriranih ili nekastriranih životinja jer su oni također izvor novih pasa u romskim naseljima - poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. listopad 2024 20:02