NEOČEKIVANE ŽRTVE

Šokirani građani Atene nalaze mrtve rode na ulicama, zgradama, travnjacima...

Da se katastrofa događa u neko drugo doba godine, ove ptice ne bi bile ugrožene
Ilustracija
 Joseph Eid/Afp/Profimedia

Požari koji bjesne Grčkom odnose i žrtve na koje nitko nije ni pomišljao: rode koje upravo u ovo vrijeme preko te zemlje putuju prema Africi. Kako pišu tamošnji mediji, mnoge od njih su se zbog otvorenog plamena izgubile, neke su ozlijeđene, a brojne su i poginule na požarištima.

O ozlijeđenima je brigu preuzela organizacija Hellenic Wildlife Care Association ANIMA, koja se u svojem centru u Ateni brine o njima. Iz te organizacije kažu kako su zadnjih nekoliko dana rode pronalazili na mjestima gdje ih nikad prije nije bilo, a među njima su i područja u sjevernom dijelu Atene, gdje su nesretne price pronalazili kako leže na zgradama.

No, ne samo na zgradama - građani Atene organizaciji dojavljuju i da mrtve ptice pronalaze na svojim travnjacima i ulicama. Prizori su to na koje nitko nije naviknuo, dapače, u Ateni nije uobičajeno vidjeti rode, jer te ptice inače u širokom luku zaobilaze grad. No sada je veliki broj roda, skrenuvši zbog požara u područja koja su izrazito urbana, postao veoma zbunjen i mnoge su umrle nakon što su udarile u dalekovode.

Neke od spašenih roda će biti puštene u divljinu čim se oporave, no iz ANIMA-e kažu kako su rode samo neke od životinja koje su pogođene požarima. Jednako stradavanju domaće i divlje životinje. Iz organizacije su upozorili da su ugrožene i mnoge na koje se inače ne pomišlja - recimo, kornjače. One se mogu ugušiti zbog dima kojeg udišu, mogu nastradati u plamenovima vatre, ali mogu umrijeti i od gladi, jer na opožarenim područjima još dugo neće biti hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 12:23