OČAJNI VOLONTERI

Tri mačke ostale zatočene u centru Zagreba: ‘Vlasnik kuće stavio je lim ispod vrata, ne mogu izaći‘

Kažu kako im je čovjek dao sedam dana da ‘problem‘ riješe, a oni su u tom vremenu uspjeli uloviti tek četiri mace
 Udruga Miceki iz centra

Mučna situacija odvija se zadnjih dana u zagrebačkoj Radićevoj ulici. Članovi udruge Miceki iz centra našli su se u problemu kako pomoći mačkama. Naime, napuštena kuća u kojoj su živjeli prije nekoliko godina je prodana je jednom vlasniku, pa drugom... Lanac se pojavio na vratima i volonteri više nisu mogli ući da im ostave hranu i vodu, ali su im gurali pune zdjelice ispod vrata. Nije bilo idealno, ali te mačke su bile site. Iako su to napuštene životinje, cijeli život ih ljudi hrane i one se same ne znaju snaći na hranu.

No, preko noći se promijenilo. Novi vlasnik je, kako kažu, stavio lokot na vrata i donji dio vrata zatvorio limom.

- Strah i panika zavladali su i u našim i u njihovim mačjim redovima . Čuju nas vani, no ne možemo do njih, isto kao što mi njih čujemo unutra, ali ni oni ne mogu do nas. Tražimo hitno vlasnika. Naravno, novog, jer problemi svaki puta dođu s promjenom vlasnika. I uspijevamo. Kuću je ovaj put kupio čovjek iz iste ulice, iz susjedstva i planira ju rušiti/renovirati. Iako nije siguran kada će radovi početi daje nam sedam dana, da dobro ste pročitali, sedam dana da polovimo tu siročad i maknemo ih od tamo - kažu iz udruge.

Akcija je trajala točno sedam dana i završila s jučerašnjim danom. Od sedam mačaka koje su živjele iza tih starih vrata, samo su četvero ulovili, dok je troje ostalo. Mogu to učiniti uz pomoć lovke, jer one drugačije ljudima ne žele prići. Molili su vlasnika da nakon isteka roka, ako koja ostane unutra, skine lim s dna vrata da same mogu izaći. No, on lim na dnu vrata ne želi skinuti, kažu, iako mu je jasno da će mačke, ako su ostale u toj kući, umrijeti.

- Od jučer je u našim redovima zavladala jezovita tišina, a grč u želucu i slika malih sjajnih uplašenih okica koje su nas ostale sinoć gledati kada smo posljednji put zatvarali vrata ne izlaze iz glave. Nema zdjelica hrane, nema ruku koje su čekali da ih pomaze.... Samo mrak i strepnja što ih čeka dalje. Osjećaj je grozan. Nakon desetak godina u kojima su svake večeri veselo krčkali pred vratima čekajući nas, nije fer da ih nismo uspjeli sve spasiti, da se nismo uspjeli niti oprostiti i da kako god završi njihova priča zadnja sjećanja na nas neće biti lijepo - kažu.

Dodaju kako te tri mačke vjerojatno čekaju da se oni vrate, ne znajući da ne mogu doći do njih. Niti mogu izaći. Zatočene su na mjestu gdje će umrijeti od gladi i žeđi. Nije to samo nehumano, nego je i kazneno djelo. Usmrćivanje životinja može onome tko to učini donijeti i zatvorsku kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 07:29