SPLITSKI INSTITUT

‘Vatrenjača se širi Jadranom, javite nam ako je vidite... Oprez, ubod joj je jako bolan‘

Ona nema prirodnih neprijatelja, pa je vrlo visoko na ljestvici invazivnosti i štetnosti po ekosustav

Riba lav 

 Damir Zurub/Cropix/Cropix

Sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavili su kako je prije mjesec dana jedna (mnogima ne pretjerano draga kada je riječ o susretu u našem moru) riba viđena kod Lastova, pa potom još jedna pripadnica te vrste kod Prevlake, a onda i kod Šolte. Riječ je o vatrenjači (Pterois miles), koja se širi Jadranom. To je nešto što su stručnjaci i očekivali.

- Još jednom molimo ribare i ostale građane, a posebice ronioce koje ove tople dane provode pod morem, da nam dojave ako je vide ili ulove. Također upozoravamo da ova riba ima otrovan ubod te su sve bodlje otrovne, a sam ubod je jako bolan - objavili su.

Pterois miles je indo-pacifička vrsta koja je u Sredozemno more dospjela iz Crvenog mora putem Sueskog kanala. Prve jedinke zabilježene su kod Libanona 2012. godine, a u međuvremenu se proširila po cijelom istočnom Sredozemlju. Nedostatak prirodnih neprijatelja, mogućnost cjelogodišnje reprodukcije, brza i efikasna kolonizacija novih područja te visoka stopa predacije nad autohtonim vrstama ovu stranu vrstu postavljaju visoko na ljestvici invazivnosti i štetnosti po ekosustav, pojašnjavaju stručnjaci.

Na području Izraela, Libanona, Cipra, Turske i Grčke, pokrenute su brojne kampanje čija je svrha praćenje, ali i kontrola populacije ove vrste. Najčešće se može naći u blizini podvodnih grebena (brakova) i to do nekih 80 metara dubine, ali uglavnom mnogo pliće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 11:30